Ex-militair Maigret helpt medemens met ShelterBox in rampgebieden

DE STEEG / REGIO – Ray Maigret, ex-militair, veteraan en nu vrijwilliger voor het Rode Kruis en Siza Arnhem uit De Steeg, wil zich graag inzetten voor de medemens, voor mensen in rampgebieden. Daarom heeft hij zich twee maanden geleden aangemeld als vrijwilliger bij ShelterBox Nederland; een organisatie die mensen helpt die alles zijn kwijtgeraakt door een (natuur)-ramp.

De Stichting Shelterbox Nederland is op 27 augustus 2009 opgericht met het doel er voor te zorgen dat het ShelterBox project ook in Nederland bekend gaat worden als leverancier van noodonderkomens in rampgebieden. De Stichting zamelt hiervoor geld in om de inzet van Shelterboxen wereldwijd mogelijk te maken.
Ray Maigret: “Ik ben weer toe aan een nieuwe uitdaging en wil mij dus nu ook inzetten als vrijwilliger voor ShelterBox Nederland. ShelterBox Nederland wil nieuwe kandidaten aanstellen die ingezet willen worden als ShelterBox response Teammember. Hier heb ik me voor opgegeven”. ShelterBox International, gevestigd in Engeland, stuurt direct na een (natuur)-ramp een ShelterBox response Team. Dit team kijkt ter plaatse welke hulp zij direct kan bieden en zij coördineren het leveren van SchelterBoxen voor noodonderkomens aan mensen die door de ramp hun thuis zijn kwijtgeraakt. “Door Shelterboxen te leveren kunnen die mensen zo snel mogelijk vanuit die situatie hun leven weer opbouwen. ShelterBox International levert met hun ShelterBoxen warmte, onderkomen en waardigheid”, aldus de ex-militair. Maigret: “Het unieke aan het Shelterboxproject is ook dat wij, zodra een gebied veilig is verklaard, hulp kunnen bieden. Het response Team is bereid en opgeleid om binnen zes tot twaalf uur af te reizen naar een rampgebied om daar vervolgens twee tot vier weken te helpen.”.
Een ShelterBox bevat een grote familietent voor tien personen, grondzeilen en dekens, muskietennetten, een kookstel, pannen, borden, mokken, bestek, een gereedschapskist, een waterfilter, jerrycans en een kinderpakket met tekenspullen. Maigret: “Hiermee is het mogelijk om minimaal een half jaar te overleven. De Shelterbox bevat geen bederfbare goederen of gevaarlijke stoffen”. Een volle ShelterBox weegt 50 kilo en kost 750 euro, inclusief begeleiding en transport. Iedere Shelterbox krijgt een uniek nummer waarmee een sponsor zijn ShelterBox kan volgen via ‘track and trace’ op website www.shelterbox.nl. iedereen die de Stichting wil helpen, maar geen 750 euro wil schenken, maar minder, kan dit natuurlijk ook doen. Maigret: ShelterBox International onderscheidt zich van andere hulporganisaties doordat zij niet afhankelijk is van subsidies of andere middelen. Al het geld gaat naar de Shelterboxen. Ik wil graag helpen, ik ga graag weer naar het buitenland om mensen in nood te helpen en te steunen. De verblijfsduur is ook relatief kort, twee tot vier weken, en bovendien vindt mijn vrouw het niet erg als ik een paar weken in het buitenland ben”.
ShelterBox Nederland ontvangt alleen zogenaamde niet-land of niet-rampspecifieke donaties om voorbereid te kunnen zijn op rampen die nog gaan gebeuren en daar al Shelterboxen voor klaar te kunnen zetten. Ray Maigret is bereid om voor belangstellenden een demo of stactic display te houden.

Tel. 026 – 4953041 (Ray Maigret)
E-mail. gurkhamac@live.nl
www.shelterbox.nl