Dierense markt is veranderd in ijsbaan

DIEREN – Alleen waaghalzen en mensen die heel stevig in hun schoenen staan, brachten woensdag een bezoekje aan de markt in Dieren. Even een visje of broodje halen, was niet zonder risico: het hele Ericaplein is veranderd in één grote ijsbaan. Veel kooplieden hebben het al af laten weten: het is simpelweg te glad om fatsoenlijk de kraam te kunnen bestieren. Anderen, zoals Vishandel Marius Mennink en Bakkerij ’t Stoepje, maakten er maar het beste van. Bij ’t Stoepje stond het personeel op karton om glijpartijen te voorkomen, het personeel van Mennink was druk met het vrijmaken van een klein stukje straat, zodat mensen die de kraam konden bereiken, veilig binnen konden staan. Grote afwezige in het hele verhaal is de gemeente. Marius Mennink: “Waarom is er niet gestrooid? Alleen de kooplui die aan de rand van de markt staan, konden hun kraam opzetten, de rest is maar weer gegaan. Dit is omzetderving, maar bovendien een heel gevaarlijke situatie.” Mennink heeft een ludieke oplossing bedacht, bij zijn kraam heeft hij een sleetje neergelegd voor mensen die toch graag de markt, lees: ijsbaan, overwillen.

De gemeente Rheden geeft aan dat er bij het strooien gebruik wordt gemaakt van prioritering. Deze is vastgelegd in het strooibeleid van de gemeente en het plein heeft geen prioriteit. ‘Door het onvoorspelbare weer de afgelopen dagen en door sneeuwval, regen, dooi en vervolgens vorst werd de sneeuwlaag een ijslaag. De strooiploegen zijn de afgelopen dagen druk bezig geweest om alle hoofdwegen op orde te brengen, aan de rest was nog niet toegekomen. Daarnaast zou strooien alleen voor het marktplein niet voldoende zijn, omdat er ijs lag en omdat er weinig op gereden wordt. De ijslaag moet daarom op een andere manier worden verwijderd. De gemeente doet haar best om de markt voor volgende week woensdag toegankelijk te maken voor marktlieden en marktbezoekers’, aldus een woordvoerder van de gemeente Rheden.