BRUMMEN – Wanneer je al bijna vijftien jaar bezig bent met iets wat als je ‘levenswerk’ wordt beschouwd, kan niet meer worden gesproken van een bevlieging. Men zou kunnen zeggen dat de Brummense Elisabeth Colenbrander met haar organisatie Connecting Hearts haar leven in dienst van de mensheid stelt.
Zij ziet dat zelf niet zo. Haar gevoel geeft aan, dat ze moet doen wat ze doet en dat is zich inzetten voor een betere toekomst van mensen die op deze wereld leven aan de onderkant van de maatschappij. Elisabeth Colenbrander richtte haar organisatie Connecting Hearts op in 1996. Deze stichting beschikt over een bestuur, bestaande uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Colenbrander is voorzitter/coördinator. De stichting Connecting Hearts stelt zich ten doel, door middel van kleinschalige projecten, kansarme kinderen en ouderen over de gehele wereld te voorzien in hun primaire levensbehoeften, met inbegrip van onderwijs. Nationaliteit, religie of afkomst is niet van belang bij de ondersteuning. Connecting Hearts heeft in de regio een naam opgebouwd als organisatie die betrouwbaar is en geld en goederen laat terechtkomen op de plaats waar het voor bestemd is. Zoals in de doelstelling van de stichting wordt aangegeven, zijn de projecten kleinschalig en dit betekent in geval van Connecting Hearts, dat Elisabeth Colenbrander zich direct bemoeid met de besteding, investering of aankoop van spullen en/of bouwwerken. Er blijft dus niets aan de strijkstok hangen.
Op dit moment is Connecting Hearts actief betrokken bij een drietal projecten. In Guntur in de provincie Andhra Pradesh (midden India) is met geld van de organisatie een nieuwe school gerealiseerd voor dove en mentaal gehandicapte ouderloze kinderen. Elisabeth Colenbrander vertelt: “In 2007 bracht ik een bezoek aan een schooltje, waar ongeveer vijftig kinderen verbleven. De jongens en meisjes zijn weeskinderen of vanwege hun handicap door de ouders verstoten. Ze worden dag en nacht begeleid door vier leerkrachten, die via gebarentaal met hen communiceren. Het gebouw waarin zij waren ondergebracht was een open bouwval met een dak van golfplaten, één toilet en een waterput. Je kunt je het niet voorstellen, als je het niet hebt gezien. Met geld van Connecting Hearts is een nieuwe school gerealiseerd. Men wil op het gebouw graag een bovenverdieping plaatsen, waarin een boekbinderij, kaarsenmakerij en naaiatelier kan worden ondergebracht. Het geeft de kinderen de mogelijkheid om in eigen levensbehoeften te voorzien.” Organisaties in de gemeente Brummen en directe omgeving verlenen in ruime mate ondersteuning aan de stichting. De Tweedehands Kinderkledingbeurs en Actie Hongerpot uit Eerbeek doneren jaarlijks elk 1000 euro. De Eerbeekse Dion Pieperstichting heeft zich verbonden aan het tweede project, de Lepra Community in Ananthapur, eveneens gelegen in de provincie Andhra Pradesh. Hier leven achtenveertig besmette patiënten, die onder andere voedsel, medicijnen en geneeskundige verzorging nodig hebben. De Dion Pieperstichting zet zich hiervoor met volle overgave in. De Zutphense stichting H.A.N.D. staat jaarlijks garant voor een financiële bijdrage van 2500 euro ten behoeve van de Dovenschool in Guntur.
Een weeshuisje in Puttaparthi betreft het derde project, waarbij Connecting Hearts betrokken is. In dit ‘Happy Child Home’ wonen zesendertig kinderen. “De dagelijkse leiding is in handen van een Indiase vrouw. Met een in Arnhem vrijgekomen erfenis, is deze school geadopteerd. Hiermede worden alle kosten betaald. De kinderen volgen er een schoolopleiding, maar dat alles vindt plaats in één kamer. Er is een extra gebouwtje bijgekomen, waardoor men meer ruimte heeft gekregen om te spelen en les te geven. De slaapgelegenheden moeten nog verbeterd worden”, aldus Elisabeth Colenbrander. Zij vertrekt op 11 december weer naar India. “Ik ga daar naar toe om te zien hoe de projecten verlopen. Vaak ben ik er zelf bij wanneer men materiaal gaat kopen voor de te bouwen objecten, zodat ik volledig op de hoogte ben van wat wordt geïnvesteerd. Die verantwoordelijkheid heb ik ten opzichte van degenen die geld hebben geschonken. Het is de bedoeling dat ik eind januari weer in Brummen terug ben.” Zij reist in India per bus of trein van het ene naar het andere project. “Sociaal werkers en een pastor zijn behulpzaam bij het samenstellen en verdelen van hulpgoederen en voedselpakketten voor de Lepra Community.”
Elisabeth Colenbrander heeft toekomstplannen genoeg. Maar eerst gaat ze binnenkort een kijkje nemen bij alle projecten. “Natuurlijk niet alleen kijken. Als ik daar ben, werk ik ook mee. Het loopt prima, dus heb ik er bijzonder veel plezier in. Ik denk dat dit gebeurt met steun en kracht van God. Ook de medewerking in Brummen en omgeving is fantastisch. Regelmatig ontmoet ik mensen die de helpende hand toesteken. Bij gelegenheden als verjaardagen, huwelijksfeesten en gesponsorde activiteiten wordt geld ingezameld voor onze stichting. Van de Ondernemersvereniging Brummen heb ik de toezegging, dat tijdens de grote kerstmarkt acties worden gehouden ten bate van Connecting Hearts. Ik ben dan zelf in India, maar overige bestuursleden zullen in Brummen aanwezig zijn. Een leuk initiatief om iets te organiseren voor onze stichting is altijd welkom.” Elisabeth Colenbrander is telefonisch bereikbaar onder nummer 0575-560092/06 10530827. Mailen kan naar elisabethcolenbrander@hotmail.com. Voor meer informatie over Connecting Hearts, kan men terecht op de website: www.connectinghearts.nl. Eenmalige of periodieke bijdragen aan de projecten zijn van harte welkom op de Rabobank, rekeningnummer 12 11 46 146, ten name van Stichting Connecting Hearts, Brummen.
Foto:
Elisabeth Colenbrander (2e van rechts) bij het naaischooltje waar Connecting Hearts-tassen worden vervaardigd