Politie presenteert instructiefilm over aangifte via webcam

REGIO – Zoals eerder aangekondigd, kunnen inwoners in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland, voor een aantal strafbare feiten, aangifte doen via de webcam. Dit kan ondermeer in de gemeenten Apeldoorn, Brummen en Bronckhorst.

Om aangevers behulpzaam te zijn bij deze nieuwe aangiftemogelijkheid en de mogelijkheid onder de aandacht te brengen is er een instructiefilm gemaakt. Deze film maakt duidelijk hoe aangifte via de webcam in zijn werk gaat. De instructiefilm is te bekijken via de politie.nl/noord_en_oost_gelderland en via www.youtube.com/PolitieGLDNO.

Aangifte via de webcam biedt burgers het gemak om via een internetverbinding vanaf elke plek (ter wereld) op afspraak aangifte te doen. Men hoeft dus niet meer fysiek naar het politiebureau te komen maar heeft wel beeldcontact met een politiemedewerker. Een groot voordeel van de webcam aangifte is dat hierbij wel zaken met daderindicatie kunnen worden opgenomen, dit in tegenstelling tot aangifte via telefoon of internet. De regio Noord- en Oost-Gelderland is de eerste regio in Nederland die deze mogelijkheid biedt.

De afgelopen maand heeft het korps de webcam-aangifte intern uitgebreid getest. Ook zijn de medewerkers die de aangiftes gaan opnemen opgeleid. Het politieservice centrum (van het nummer 0900 8844) biedt aangevers, van bepaalde strafbare feiten, vanaf nu actief de mogelijkheid van webcam-aangifte aan.

Deze nieuwe aangiftemogelijkheid maakt onderdeel uit van de regionale aanpak cybercrime. Cybercrime is een verzamelbegrip voor de negatieve effecten van digitalisering. Bestaande vormen van criminaliteit krijgen dankzij digitalisering nieuwe verschijningsvormen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om heling via verkoopsites, bedreiging en hacking.
De regionale aanpak is enerzijds gericht op het verhogen van kennis in de organisatie ten aanzien van deze vorm van criminaliteit. Daarnaast wil de regio het gemakkelijker maken voor burgers om aangifte te doen van cybercrime zaken. Het ‘aanboren’ van nieuwe aangifte kanalen past bij deze aanpak. Het is de bedoeling de strafbare feiten waarvoor via webcam aangifte kan worden gedaan, in de toekomst uit te breiden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.