Music for All brengt ‘Scrooge’

DIEREN / ZEVENAAR – Het Dierense theaterkoor Music for All brengt in het laatste weekend voor de kerstdagen de ontroerende musical Scrooge op de planken. Het is een voorstelling vol met zang, toneel, dans en schitterende kleding en decors van het gezelschap dat dit jaar elf jaar bestaat.

Scrooge is het alom bekende kerstverhaal van Charles Dickens, waarin de gierigaard Ebenezer Scrooge aanvankelijk met harde, kille hand regeert over zijn personeel. Hij mergelt zijn klanten uit en zet ze zonder mededogen uit hun huizen. ‘Een bullebak, een schobbejak, dat is Ebenezer Scrooge’ zingt het koor in het openingsnummer. Maar dan, in de kerstnacht, wordt Scrooge bezocht door drie geesten. De geest uit het verleden neemt hem mee naar enkele scènes uit zijn jeugd. Langzaam wordt het Scrooge duidelijk wat een vreselijke man hij eigenlijk is. Zijn hele leven staat in het teken van zijn werk. Vrienden en familie laten hem koud en hij is wars van feesten en andere frivoliteiten. Ook kerst vindt hij maar niks. ‘Kerstmis is verloren tijd, stompzinnigheid, schijnheiligheid’ zingt hij in het eerste deel van de musical.
De geest van het heden doet daar nog een schepje bovenop, door te laten zien hoezeer hij zijn kantoorpersoneel uitbuit: zij zitten aan een wel uiterst pover kerstmaal. De geest van de toekomst laat vervolgens zien wat er gebeurt als Scrooge zijn leven niet betert: dat zou niet veel goeds betekenen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, dat moeten bezoekers zelf maar komen bekijken. Maar om een tipje van de sluier op te lichten: ‘Scrooge’ is een fraaie, ontroerende familieproductie, geschikt voor het hele gezin, en dan kan het toch niet heel slecht aflopen.

Deze musical is de laatste productie van dirigent Sjaak Leenders, de laatste van de drie oprichters die nog bij het koor betrokken is. Hij blikt terug op elf mooie jaren waarin het koor weliswaar in omvang meer dan gehalveerd is, maar waar kwaliteit, sfeer en gedrevenheid nog steeds even groot is. ‘Het is zelfs wel fijn om een kleiner gezelschap te hebben. In de beginjaren was Music for All eigenlijk te groot. Daardoor kwam lang niet iedereen tot zijn recht. Dat kan met het huidige gezelschap van zo’n 35 leden een stuk beter’, zegt hij.
Het verbaasde hem aanvankelijk ook wat voor effect een simpele advertentie met een oproep elf jaar geleden teweeg bracht. Leenders was toen al dirigent van een tienerkoor en ook van een jongerenkoor in de katholieke kerk in Dieren.

Een musical van het jongerenkoor bracht hem samen met Rian Teunissen en Bea Berends op het idee een theaterkoor te starten. De advertentie en een eerste avond in Theotorne leverde 67 leden op. Dat aantal groeide vervolgens snel naar zo’n tachtig leden. Er volgde een ledenstop en toen die eenmaal was opgeheven, moesten nieuwe leden een stemtest doen voordat ze bij het koor konden komen. Dat is overigens nog steeds zo. Elk jaar werkt het koor aan een voorstelling: de meeste keren was het een serie nummers die binnen een bepaald thema pasten, zoals ‘Chicago Nights’ en vorig jaar nog ‘Rhythm of Life’. Vier jaar geleden voerde Music for All ook al een musical op: Pol, die in drie Gelderse theaters te zien was.
Hoogtepunt in zijn elfjarige periode als dirigent noemt Leenders de productie ‘Baas aan de IJssel’, dat het koor samen met het Dierense Harmonie Orkest neerzette. Het was een doorlopend verhaal dat ook vooraf al breed bekend was in Dieren en omgeving, omdat overal posters werden opgehangen. Dat leverde nog een relletje op met de bekende producent Bert Maas, over wiens naam een persiflage was gemaakt. ‘Kort voor de voorstelling moesten we toen nog van alles veranderen, om geen juridische problemen te krijgen. Bert Maas werd Bob Baas, Maas aan de Maas werd toen Baas aan de IJssel. De twee voorstellingen in de sporthal waren een groot succes, met in totaal 1.700 bezoekers’.

Dat het koor in de jaren daarna in omvang slonk, verbaast Leenders ook niet helemaal. ‘Het is steeds verder geprofessionaliseerd. We vragen best wel veel van de mensen. Alle tekst en muziek moet uit het hoofd, het is niet vrijblijvend. Je kunt niet zeggen: ik kom eens een maandje niet. Voor sommige mensen was moeilijk te combineren met verplichtingen thuis of op het werk.’
Nu het afscheid na ‘Scrooge’ nabij is, valt het hem toch wel een beetje zwaar, hoewel ook voor Leenders de zware combinatie van verschillende koren, werk en thuis de belangrijkste reden is een punt te zetten achter zijn elfjarig dirigentschap. ‘Ik heb er absoluut nog geen genoeg van. Wat wel meespeelt, is dat het best wel lastig is om steeds maar weer iets nieuws te bedenken. Een nieuw iemand kan misschien weer nieuwe impulsen geven.’

Music for All speelt Scrooge op 18 en 19 december in het theater in Zevenaar. Wie een voorstelling van Scrooge wil zien, moet snel zijn. De uitvoeringen van zaterdagavond en zondagmiddag zijn al uitverkocht. Alleen voor zondagavond zijn nog kaarten verkrijgbaar. Een mooi begin van de kerstvakantie om met het hele gezin naar toe te gaan!
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.