Rhedense naar NK icecarving

RHEDEN – Op zaterdag 11 december wordt in Arnhem voor de zevende keer het Nederlands Kampioenschap Icecarving – beeldhouwen in ijs – gehouden. Een van de deelnemers is de Rhedense beeldend kunstenaar Anketien van Zellingen (61). Zij doet voor de vierde keer mee.

Ze is gewend om met steen te werken in diverse hardheden. “IJs is een koud kunstje: ijs is zacht,” lacht ze dan ook. Met kettingzagen en houtbeitels zal ze, samen met haar man, een poging doen om het bekende thema van het verliefde ‘Delfts blauwe’ boerenpaartje uit te beelden. “Ik hoop dat het lukt,” zegt ze terughoudend. IJs geeft namelijk zijn eigen lastigheden. “We krijgen vijf blokken ijs van een meter bij 25 bij vijftig centimeter tot onze beschikking. Die wegen tachtig kilo. Je krijgt wel een tillift, maar het blijft zwaar werk. Met vloeibare stikstof kun je de blokken aan elkaar plakken, maar het is altijd maar afwachten of dat mooi lukt.” Van Zellingen gaat niet voor de prijs. “Er doen professionele ijskunstenaars mee, dat ben ik niet. Ik ga voor het kunstje. Het materiaal is prachtig doorschijnend en je hebt snel resultaat. Het is een superkans om dit te mogen doen.” Een jury bepaalt de winnaars. De beelden zijn ook zondag nog te bewonderen.

In het dagelijks leven werkt Van Zellingen met steen, klei/ keramiek, brons en soms met verf. “Ik creëer al mijn hele leven, als kind al” vat de autodidact samen. “Zoeken, verwonderen, associëren, vinden, maken. Ik ben altijd met vorm bezig.” Ze werkt het liefst in opdracht. “De zoektocht met de aangegeven grens, daarin vind ik mijn uitdaging. Ik maak nooit iets ‘zomaar’. In mijn werk zit altijd symboliek, er zit een gedachte achter.” Het voortraject om te komen tot de vorm die het beste aansluit bij de emotie of gedachte die de opdrachtgever wil ‘vangen’, kost de meeste tijd. “Mensen verkijken zich vaak enorm op het denkwerk en de voorstudies in klei,” is haar ervaring. De tijd voor de fysieke arbeid van het beeldhouden is te meten, die voor de voorbereiding nauwelijks. “Maar dat vind ik ook niet belangrijk,” zegt Van Zellingen. Lacht dan: “Gelukkig is mijn man wat zakelijker, ik laat hem de prijs berekenen.” Een beeld kost globaal tussen de vijfhonderd en vijftienhonderd euro. “Ik hoef er niet rijk van te worden. Ik houd van het kunstje. Steen is mijn passie.”

Van Zellingen geeft verder les bij de Kunstkring Duiven en verzorgt workshops van een hele of halve dag. Ze geeft voorbeelden: “Een vriendinnendag, een vrijgezellendag, een familiedag, kinderen die voor hun ouders een bijzonder cadeau voor het zilveren huwelijksjubileum willen maken, een oma met haar kleinkinderen. Maar ik doe ook ‘In memoriam’-dagen. Mensen die een geliefde dierbare hebben verloren, kunnen zo aan hun rouw werken. Ik heb ervaren dat het werkt: rouwen is doen, tastbaar bezig zijn. Mensen zijn hun eigen therapeut. Ik blijf buiten hun verdriet, maar begeleidt hun proces als een technisch verlengstuk.” Op zondag 23 januari houdt Van Zellingen een Open Atelierdag van 13.00 tot 17.00 uur. “Dan kunnen mensen kennismaken met mij en mijn werk.”

Anketien van Zellingen is te bereiken via e-mail anketienvanzellingen@hotmail.com of telefonisch 026 – 31 131 29
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.