Zwarte Piet op brancard bij Sp Brummen

BRUMMEN – Met zwaailicht en loeiende sirene arriveerde zaterdagmorgen een ambulance bij zaal Concordia, om daar een gewonde Zwarte Piet af te leveren. Binnen vierden ruim zeventig F-pupillen van Sportclub Brummen, hun ouders, broertjes en zusjes het jaarlijkse Sinterklaasfeest. De Goedheiligman had op zijn met slingers en ballonnen versierde zetel op het podium plaatsgnomen en de kinderen toegesproken. Twee Zwarte Pieten sprongen dan weer op het toneel rond en renden vervolgens weer de zaal in. De trouwe knechten waren steeds in beweging. De jonge voetballertjes reageerden enthousiast en vonden het allemaal maar erg spannend. Af en toe werd een liedje gezongen.

Schwalbepiet
De ambulancebroeders kwamen de zaal binnengerend en vervoerden een Zwarte Piet op een brancard. Na enig overleg werd besloten om de ‘zwart gekleurde vriend’ met brancard en al het toneel op te tillen. Het bleek dat Piet was uitgegleden op het dak en daarbij zijn knie had bezeerd. Zijn been was helemaal ingepakt met verband, maar Sinterklaas vertrouwde het niet helemaal. Hij vroeg één van de mannen van de ambulance om het verband er af te halen, zodat hij kon zien wat er aan scheelde. Nadat het verband was losgeknipt, bleek daaronder een zak met pepernoten te zitten. Sint was heel verbaasd. Piet liet weten dat hij door zijn collega’s de ‘Schwalbepiet’ werd genoemd. Sint Nicolaas sprak hem bestraffend toe: “Jij hebt iedereen voor de mal gehouden en om het goed te maken, moet je nu een dansje uitvoeren.” Piet ging al dansend op hip hop- en housemuziek de zaal in en kreeg meteen een horde dansende kinderen achter zich aan.

Cadeautje mee naar huis
Nadat de medewerkers van de ambulance weer waren vertrokken, vroeg Sinterklaas aan elk F-team om even bij hem op het podium te komen. Voor elke groep had hij een persoonlijk woord en een goede raadgeving. De jeugdige spelertjes en hun vriendjes en vriendinnetjes kregen wat te drinken en er werden pepernoten uitgedeeld. Aan het einde van de ochtend was er voor een ieder een cadeautje. De organisatie van de feestelijke Sinterklaasbijeenkomst was, namens de activiteitencommissie van de jeugdafdeling, in handen van Arjan Eikelboom, Ingrid Schut en Egbert Eikelboom