Velpse organisaties uiten grote zorgen over bomenkap

VELP – Elf belangenorganisaties en verenigingen uit Velp hebben bij het Rhedense college de noodklok geluid over bomenkap in de gemeente. In een brief uiten zij hun grote zorgen over plannen van de gemeente om bomen en struiken in woonwijken te verwijderen.

“De zaag gaat in honderden bomen in de gemeente Rheden, als we niet massaal protesteren”, zegt Wim van Tilborg, voorzitter van Stichting Behoud Karakter Velp. De organisaties en verenigingen vrezen dat de gemeente gaat bezuinigen op het groenonderhoud en daarom bomen en struiken inruilt voor gras. Van Tilborg: “Wij verwerpen een beleid dat op korte termijn kostenbesparing oplevert, maar op lange termijn echter onherstelbare schade aanricht.” In de brandbrief aan zowel het college als de Rhedense gemeenteraadsleden verzoeken de ondertekenaars de gemeente om als bezuinigingsmaatregel in geen geval bomen en ander groen te kappen.

“In de Beethovenlaan in Velp zijn al tien kolossale beuken gekapt”, geeft Van Tilborg aan. “Gelukkig hebben bewoners van de Jacobastraat in Velp-Zuid en de Vondellaan in de wijk Daalhuizen-Oost de kap nog kunnen tegenhouden. Maar de rozenperken zijn hier ingezaaid met gras.” De organisaties bezochten twee weken geleden het symposium De Rhedense Keuze over de bezuinigingsplannen van de gemeente, maar werden hier naar eigen zeggen niet gerustgesteld over voorgenomen bomenkap in de gemeente. “Juist nu overal elders bomen worden geplant om de CO2-uitstoot te verminderen, kan Rheden toch niet vele honderden bomen gaan kappen?”, aldus de organisaties.

De briefschrijvers noemen het ongelooflijk dat een groene gemeente als Rheden dergelijke onherstelbare bezuinigingen wil doorvoeren. Zij hopen middels de brief het college en de raad op andere gedachten te brengen. De brief werd ondertekend door Stichting Behoud Karakter Velp, Woningcorporatie Vivare, Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal, Belangenvereniging Daalhuizen-Velp, Wijkvereniging Daalhuizen-Oost, Wijkplatform Velp-Zuid, Belangenvereniging Nieuw Velp-Zuid, Belangengroep Jacobastraat, Buurtvereniging Burgemeester Brandtplein, Ontmoetingscentrum De Paperclip en Stichting Velp voor Oranje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.