Brummen maakt wensen duidelijk aan CvK Cornielje

BRUMMEN – Onderdeel van het bezoek dat Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje donderdag bracht aan Brummen, was een interactieve discussie met inwoners van het dorp. Vertegenwoordigers van verschillende groepen beklommen in Plein Vijf de zeepkist om hun mening kenbaar te maken.

Thema van de discussie was leefbaarheid. Burgemeester Niels Joosten leidde het debat en speelde advocaat van de duivel om de discussie uit te lokken. Er werd veel gesproken over de jeugd. Frans Visschedijk van de Woningstichting Brummen stelde dat jongvolwassenen, die inmiddels elders wonen, teruggehaald moeten worden naar het dorp. Cornielje reageerde hierop sceptisch, want dit zou ten koste gaan van de omliggende steden. Ronald Oosthoek, voorzitter van de Wijkraad Brummen Centraal, noemde vooral de irritaties die de zogenoemde hangjeugd oproept. Hij wil, buiten Plein Vijf, een apart jongerencentrum. Sjoerd Botschuyver van SWB noemde als deel van de oplossing dat er beter naar jongeren geluisterd moet worden, waarop van een vertegenwoordiger van de Werkgroep Centrumplan met de opmerking kwam dat jongeren dan wel mee moeten denken over de plannen, zodat zij hierin hun plaatsje kunnen krijgen. Cornielje gaf later op de dag aan dat de gemeente zeker moet investeren in de jeugd. Ook als de provinciale taken later naar de gemeente worden overgeheveld en de gemeente dus meer werk moet doen, voor minder geld. De Commissaris van de Koningin vindt jeugdbeleid zeer belangrijk.

Inwoner Otto Koedijk pleitte vooral voor een zachte infrastructuur. Met een emotioneel betoog over naastenhulp wist hij bovendien Cornieljes aandacht te trekken. Een vertegenwoordiger van de winkeliersvereniging schreef als stelling op: ‘samen ieder zijn taak’, waarmee hij bedoelde dat iedereen een steentje bij moet dragen aan de samenleving. Hij maakte zich geen zorgen over de toekomst van Brummen als winkeldorp. “De markt zal bepalen of er meer of minder winkels nodig zijn. Momenteel zijn alle benodigde winkels aanwezig.” De leegstand in de Ambachtstraat weet hij simpelweg aan marktwerking, maar de wijkraad legde de oorzaak even simpel uit aan Cornielje: “Een projectontwikkelaar heeft daar panden neergezet en vraag daar nu een veel te hoge huur voor. De kosten zijn voor een kleine winkel gewoon te groot.” Namens de gezondheidszorg was huisarts Jeanette Klijn Velderman aanwezig. Zij pleitte voor een gezamenlijk gezondheidscentrum, waarin vertegenwoordigers van de eerstelijns zorg samen praktijk kunnen houden. De gezondheidsaanbieders zijn hierin weliswaar zelfstandig, maar hebben de gemeente nodig om hun plannen te faciliteren, bijvoorbeeld in een wijziging in het bestemmingsplan.
Nadat iedereen zijn of haar stelling op een bordje had geschreven, gaf hij een kort commentaar. Hij gaf aan dat er in Brummen veel kan gebeuren: “Rijk, provincie en gemeente hebben ieder hun eigen rol, mar kunnen als partners veel waarmaken. Als Brummen met goede plannen komt, bijvoorbeeld voor het Centrumplan, dan wil de provincie zeker kijken of er een bijdrage geleverd kan worden.”

De discussie in Plein Vijf maakte deel uit van een werkbezoek van een dag. Na een werkbespreking met het college volgde een rondrit door de gemeente. ’s Middags stond het debat op het programma. ’s Avonds woonde Cornielje een raadsvergadering bij. Hierin werd onder andere gesproken over de verkeersproblemen tussen Dieren en Apeldoorn, langs het Kanaal. Cornielje gaf aan dat de provincie de vier varianten bestudeert. Hij kon geruchten ontkrachten dat de versie die door de dorpsraden is ingediend al is afgeschreven. Ook deze mogelijkheid wordt nog serieus onderzocht. Het is de bedoeling dat nog voor de statenverkiezingen in maart 2011 een keuze wordt gemaakt. Het is dan wel aan de nieuwe Provinciale Staten om budget voor de plannen vrij te maken.
Ook is Cornielje gevraagd naar de situatie op de N348, tussen de rotonde bij de entree van Brummen en ongeveer ter hoogte van The Gallery, waar de weg nog tweebaans is. Enige tijd geleden is, in verband met geluidsoverlast en verkeersveiligheid, verzocht de maximum snelheid van dit stuk weg te verlagen van 80 naar 70 kilometer per uur. In plaats daarvan mag nu ook op dit stuk 100 kilometer per uur gereden worden. Cornielje beloofde deze zaak voor te leggen aan Marijke van Haaren, die verkeer in haar portefeuille heeft, en uit te laten zoeken waarom de situatie is zoals het is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.