Nieuw plein Empese school

EMPE – Het was 2,5 jaar hard werken, maar het resultaat mag er zeker zijn: het schoolplein van de Isingsschool in Empe is opgeknapt en ziet er schitterend uit. Kleurrijke spelletjes en spannende toestellen sieren het plein.

In het voorjaar van 2008 was de maat vol. Het schoolplein van de Isings voldeed simpelweg niet meer. “De bestrating was niet in orde en de twee speeltoestellen die we hadden op het grote plein werden afgekeurd”, vertelt moeder Wendy Willegers. Zij is lid van de speelpleincommissie, die werd opgericht om het plein een nieuwe look te geven. Meester Geert Oostra was namens de leerkrachten lid van de commissie: “Het kleuterplein voldeed nog wel, dus we begonnen met plannen maken voor het grote plein. Zonder de speeltoestellen was daar niets meer te doen.”

De school maakte een heel project van de herinrichting van het plein. De kinderen werd gevraagd wat zij het liefst voor speeltoestellen zouden zien. “We maakten wel zelf plannen, maar kwamen er niet helemaal uit”, aldus Geert Oostra. “Dus hebben we een bureau ingeschakeld om een ontwerp te maken voor de speelpleinen.” Helaas bleek het laten uitvoeren van alle plannen veel te kostbaar voor de school. Maar daar werd wat op gevonden: “Er kwam een begroting van 30.000 euro op tafel. Door de arbeidskosten te schrappen, hielden we alleen de kosten voor materiaal over en werd het bedrag dat we op moesten hoesten al een heel stuk reëler.” En dus zijn ouders opgetrommeld om mee te helpen aan het schoolplein. “Zeker veertig mensen hebben meegeholpen”, vertelt Wendy Willegers. “Dat is denk ik het voordeel van zo’n kleine school, de sociale betrokkenheid is enorm.” Financiële middelen werden bijeengebracht door onder andere mee te doen aan de actie van Jantje Beton en een zelfbedachte varkentjesloten-actie. “Dat waren een soort omgekeerde krasloten. Het bedrag dat je kraste, moest je betalen.” Daarnaast kreeg de school uit onverwachte hoeken geld. “We kregen het restpotje toen de school in Tonden werd gesloten en een deel van het overblijfgeld van de Ouderraad. Leuk was ook toen de Zundappclub in het dorp een beurs hield. Iemand stond er met een kraam met oude onderdelen en schonk zijn opbrengst van de markt aan het schoolplein.”

Steeds als er wat geld beschikbaar was, werd er weer geklust op beide pleinen. Het afgekeurde klimtoestel werd uitelkaar gehaald en opgeknapt. Het klimrek dat om de boom stond was al afgebroken, hier kwam een podium voor in de plaats. Er kwam een nieuwe tafeltennistafel, die continu in gebruik is. De bankjes voor de school zijn opgeknapt en er zijn wat nieuwe bankjes bijgekomen. Stickers op het plein geven een hinkelbaan en twister aan. Op het kleuterplein is een bushalte gemaakt met een heus pompstation. “Die benzinepomp zou volgens de plannen van het bureau heel duur zijn. Nu hebben we er één zelf gemaakt: van hout en een stofzuigerslang.” Onlangs is de restauratie van het plein afgesloten met de onthulling van het laatste nieuwe speeltoestel: een duikelrek. Na 2,5 jaar kan de speelpleincommissie ontbonden worden. En dat doen de leden met veel tevredenheid en trots op het behaalde resultaat.

Foto’s: Wendy Willegers, Wow Fotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.