Fotografica Museum Doesburg slaat nieuwe weg in

DOESBURG – Het Doesburgse Fotografica Museum slaat een nieuwe weg in. Het grootste deel van de collectie antieke camera’s en aanverwante attributen is verdwenen, meer ruimte voor activiteiten en exposities komen er voor in de plaats.

Roel Fokken heeft het grootste deel van zijn collectie foto- en filmcamera’s uit het historische pand aan de Meipoortstraat (ingang overigens aan de Bergstraat) weggehaald. Het staat nu uitgestald in zijn fotozaak, vijftig meter verderop. In het winkelpand zijn de camera’s niet alleen te zien, maar deels ook te koop. “Mijn winkel is nu feitelijk een trefpunt van verzamelaars geworden”, vertelt Roel Fokken, ooit de initiatiefnemer van Fotografica in Doesburg en nog steeds de stuwende kracht achter de positie van Doesburg als ‘fotograficastad’. Op vrijdag en zaterdag kunnen liefhebbers terecht in zijn winkel annex museum.
Dat de collectie grotendeels uit het monumentale pand van de Hendrik de Keizer Stichting weg is, heeft ondermeer te maken met de teruglopende bezoekersaantallen. “Een aantal jaren geleden, toen we als museum nog in de Commanderij gevestigd waren, trokken we zo’n 3000 bezoekers per jaar. Dat aantal is teruggelopen naar amper 1000”, vertelt Fokken. “Ook een aantal vaste suppoosten vielen weg en dat maakte het moeilijk om het museum in de oude vorm in stand te houden. Jonge mensen zijn beslist nog geïnteresseerd in fotografie, maar niet zozeer in de technische achtergrond van de camera’s. Ze waarderen fotografie om het resultaat. Vandaar dat in samenwerking met Ruud Smit is gekozen voor een andere invulling van het thema fotografica. Er komen meer exposities.”
Overigens komen de bezoekers van de tentoonstelling nog steeds een aantal fotografica oudheden tegen, want een deel van de camera’s en de toverlantaarns blijven in het museum tentoongesteld, waardoor de verbinding tussen oud en nieuw gelegd is.
“Het feit dat het museum een nieuwe invulling krijgt wil niet zeggen dat fotografica verloren is voor Doesburg. De twee internationale beurzen blijven ook gewoon in Doesburg. Op 9 januari in De Waag en in augustus de grote beurs in de binnenstad. Andere steden hebben me wel eens benaderd om in hun plaats de beurzen te houden, maar daar denk ik niet over. Doesburg en fotografica horen wat mij betreft bij elkaar.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.