Om tafel voor toekomst Achterhoek

REGIO – LTO Noord, Waterschap Rijn en IJssel en provincie Gelderland gaan praten over de toekomst van het platteland en landbouw in de Achterhoek en De Liemers. In tien jaar tijd is er qua bedrijfsvoering vrijwel niets van de grond gekomen. LTO trekt ook bij de gemeenten aan de bel.

“De reconstructie is prima geslaagd, maar niet in de Achterhoek en de Liemers”. Zo begon Ben Lichtenberg, voorzitter van LTO Noord Gelderland, woensdag zijn inleiding op de discussieavond van LTO Noord afdeling Bronckhorst e.o. De nieuwe intensieve bedrijven verrijzen niet in de Achterhoek, maar over de grens in Duitsland. Daar ziet de voorzitter talloze bedrijven die hij liever in de Achterhoek ziet: een veebedrijf met een windmolen ervoor, biogasinstallatie er achter en zonnepanelen op het dak. In de Achterhoek staan enkele biogasinstallaties en na veel jaren voorbereiding een achttal windmolens.
Lichtenberg schertst dat de biogasvereniging Achterhoek haar tienjarig jubileum gaat vieren omdat ze al zo lang bezig is met een locatie zoeken. Volgens de voorzitter hebben (Oost-Nederlandse) gemeenten de boot gemist. Ze hebben niet ingespeeld op de ontwikkelingen, maar is er een desastreus plattelandsbeleid gevoerd. Ze waren bezig met wat ze niet wilden: geen intensieve veehouderij, geen boomteelt, geen (Glas) tuinbouw en ook geen windmolens of biogasinstallaties. Hiermee zijn 15.000 arbeidsplaatsen verdwenen naar net over de grens.

Volgens gedeputeerde Harry Keerweer gaat Lichtenberg te kort door de bocht. Volgens hem hebben boeren zelf ook een rol in het geheel. Boeren moeten niet te veel afwachten, maar zelf initiatief nemen. Ook is de landbouw te weinig gericht op de markt. Verder betwijfelt hij of de EHS is afgerond in 2018 in verband met het regelen van de kaderrichtlijn water.

Henk Wubbels van het waterschap Rijn en IJssel verwacht niet dat Brussel de gestelde doelen in de Kaderrichtlijn Water zal wijzigen als gevolg van de economische situatie. Hij pleit ervoor om samen met de landbouw actief te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. verder geeft hij aan dat het onafhankelijke onderzoek naar de werkwijze van het waterschap van voor, tijdens en na de grote hoeveelheid regen in augustus, in december zijn afgerond. Hierna volgt de discussie over wat er mis is gegaan.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.