Onderzoek toont positief effect Diva Dichtbij

HUMMELO – De Universiteit Utrecht heeft onderzoek gedaan naar het effect van de optredens van Diva Dichtbij uit Hummelo. Hieruit bleek dat deze kleine voorstellingen een aantoonbaar positief effect hebben op de verpleeghuisbewoners voor wie wordt opgetreden.

Diva Dichtbij is een stichting die intieme muziektheatervoorstellingen verzorgt voor verpleeghuisbewoners. Dit gebeurt bijvoorbeeld in huiskamers van verpleeghuizen of aan de rand van iemands bed. Zang wordt gecombineerd met oprechte aandacht voor de luisteraar. Diva Dichtbij brengt klassieke liederen en opera’s, maar ook musicalliedjes, Nederlandse luisternummers en gedichten.
Maaike van der Vleuten van de Universiteit Utrecht onderzicht de invloed van Diva Dichtbij op participatie en mentaal welbevinden binnen het in de ouderenzorg gehanteerde begrip ‘kwaliteit van leven’. Ze richtte zich op dementerenden. Roanne van Leijden onderzocht de emotionele, sociale, cognitieve, fysieke en spirituele effecten van de optredens, met name bij verpleeghuisbewoners met somatische klachten.
Beiden concludeerden dat de optreden van Diva Dichtbij een positief effect hebben op de bewoners. Van der Vleuten schreef in haar onderzoeksrapport: ‘Gezien het positieve effect van de optredens op kwaliteit van leven (en dus een mogelijk therapeutisch effect) is Diva Dichtbij belangrijk, zowel voor dementerenden als voor verzorgenden en familie. Optredens van Diva Dichtbij kunnen voor een grote groep mensen ten goede komen aan de kwaliteit van leven. Ook kan een optreden het contact tussen dementerenden en familie of verzorgers verbeteren en de taak van de verzorgers vergemakkelijken.’ Van Leijden was eveneens positief: ‘het werk van Diva Dichtbij heeft toegevoegde waarde voor het leven en welzijn van bewoners van verpleeghuizen. De methode van Diva Dichtbij is in vergelijking met intensieve muziektherapie relatief eenvoudig. Dat maakt het interessant te investeren in een uitbreiding van de organisatie en het voortzetten van dit werk.

www.divadichtbij.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.