Veldnamenboek gepresenteerd

BRUMMEN – Het tweede boek uit de koker van Oudheidkundige Kring de Marke in Brummen werd donderdag ten doop gehouden in het gemeentehuis in Brummen. Voorzitter Henk van Harreveld overhandigde het eerste exemplaar van Veld- en boerderijnameninventarisatie in de gemeente Brummen aan wethouder Louke van Wensveen.

Maar liefst twintig jaar hebben samenstellers Herman Blom en Arie van Bodegom zich bezig gehouden met de omvangrijke klus om zoveel mogelijk veld- en boerderijnamen te verzamelen. Het kostte met name veel tijd om deze te duiden op de oude markekaarten. Maar, het resultaat mag er zeker zijn: een schitterend boek met duizenden veld- en boerderijnamen, verrijkt met foto’s en kaarten. Toch ziet voorzitter Van Harreveld nog nieuwe kansen voor de toekomst: “Het betreft hier een inventarisatie van namen, met daarbij een korte toelichting op hoe je ze zou kunnen duiden. Dit gaat vaker op voor veld- dan voor boerderijnamen, deze zijn vaak van persoonlijker aard. Hier ligt nog een heel onontgonnen gebied en het zou dan ook prachtig zijn als er mensen zijn die zich hier in zouden gaan verdiepen.”

Van Harreveld vertelde het eerste exemplaar van het boek graag aan te willen bieden aan een vertegenwoordiger van de gemeente, omdat deze in haar ruimtelijke structuurvisie Ligt op Groen duidelijk belang hecht aan het buitengebied. Volgens wethouder Van Wensveen had de publicatie niet op een beter tijdstip kunnen komen: “We zijn net bezig met verdieping van onze visie en een boek als dit kan daarbij zeer goed gebruikt worden. Een onderzoek zoals jullie dat hebben gedaan, is voor de gemeente niet te doen. Maar het is een werkelijke schat aan informatie, die we zeker zullen gebruiken.”

Het boek Veld- en boerderijnameninventarisatie in de gemeente Brummen is verkrijgbaar bij de boekhandels in Brummen en Eerbeek en bij oudheidkundige vereniging De Marke. De prijs bedraagt 14,50 euro.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.