Kerktorens Drempt, Keppel en Hummelo in andere handen

HUMMELO EN KEPPEL – Enige tijd geleden vroeg de gemeenteraad van Bronckhorst om de mogelijkheden te onderzoeken om de kerktorens en een aantal kerkgebouwen in de gemeente af te stoten. Het beheren en onderhouden van kerktorens en kerkgebouwen behoort volgens de raad niet tot de kerntaken van de gemeente.

Met de Stichting Oude Gelderse Kerken in Arnhem zijn daarom onderhandelingen gestart om uiteindelijk tot een overdracht van het kerkelijk bezit aan de stichting te komen. Hiervoor werd een intentieverklaring afgesloten. Onderdeel van de intentieverklaring is dat de stichting een vergoeding voor de onderhoudskosten van de kerktorens en kerkgebouwen krijgt voor de komende vijf jaar. Het gaat om vijf gemeentelijke kerktorens, die van de NH-kerken in Voor-Drempt, Hengelo, Hoog-Keppel, Hummelo en Vorden en de kapel in Bronkhorst. Het college van Bronckhorst besloot vorige week om de gemeenteraad voor te stellen om eind dit jaar de overdracht plaats te laten vinden. De raad bespreekt dit voornemen in december.

Omdat de kapel in het stadje Bronkhorst een belangrijke culturele functie vervult, maar ook een populaire trouwlocatie is, is tijdens de besprekingen de nadruk gelegd op continuering en uitbreiding van culturele activiteiten in de kapel. Een belangrijke doelstelling van de Stichting Oude Gelderse Kerken is het stimuleren van culturele activiteiten, zoals het organiseren van lezingen, exposities en concerten in kerkgebouwen die niet meer primair worden gebruikt voor de eredienst. Door de overdracht hoeft er dus niets te veranderen in het huidige gebruik van de kapel.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.