Kinderen eren Canadezen

RHEDEN – Vorige week gingen de groepen zeven en acht van basisschool Sint Mauritius weer naar Groesbeek. Zij bezochten in het kader van hun jaarlijkse Remembrance Day-project de Canadese begraafplaats en het Bevrijdingsmuseum. De kinderen hebben regelmatig contact met kinderen van enkele scholen in Canada via mails en skype. Remembrance Day (11 november) krijgt in Canada veel aandacht.

De Rhedense kinderen eerden gesneuvelde Canadese soldaten met vlaggetjes, rozen en een kaarsje. Foto’s van dit eerbetoon worden toegestuurd naar hun leeftijdgenootjes op het andere continent. Het Remembrance Day-project is zo bijzonder, omdat de kinderen in Canada tegelijkertijd bij dezelfde namen (maar dan bij ‘empty graves’, lege graven) hun helden uit de tweede wereldoorlog eren. Op de ene foto staat Alex Walsh uit Miramichi bij het familiegraf. Alex is een achterneef van luitenant Louis Walsh. Hij eert zijn familielid met een vlaggetje en een memorial light (kaarsje). Op de andere foto is het graf in Groesbeek te zien. Daar betonen Amir en Pim uit groep 7 van de Mauritiusschool hun symbolische dank bij het graf waar het lichaam van Walsh echt ligt. Luitenant Louis Walsh, afkomstig uit uit Miramichi (Canada), sneuvelde bij de hevige strijd in februari 1945 in het gehucht Zandpol bij Kekerdom (onder de rook van Nijmegen). Bij die hevige strijd kwamen twintig Canadese soldaten om; zij werden allemaal in Nederland begraven.

Naderhand vertellen enkele leerlingen hoe zij de excursie hebben ervaren. “Wow! Dat zij de oorlog hebben gewonnen voor ons,” zucht Lotte Janssen verbijsterd. Vivian Kersten realiseert zich: “Zij hebben hun leven opgeofferd voor ons.” Deni van den Berg concludeert: “Het is aan hun te danken dat we nu Nederlands praten in plaats van Duits.” De meisjes hebben op de grafstenen gezien dat er jongens bij waren die sneuvelden toen ze nog maar zeventien jaar waren. Lotte: “Mijn broer is zeventien. Hij werkt, hij gaat naar school. Ik kan me niet voorstellen dat hij met een geweer voor onze vrijheid zou vechten.” Vivian vult aan: “Als je zeventien bent, moet je lekker na school kunnen buitenspelen of een beetje rondhangen en niet voor het leger hoeven werken.”

In het Bevrijdingsmuseum hebben ze een kijkje genomen in een nagebouwde schuilkelder. “Klein en bijna donker, een klein bedje en een klein lampje. En het geluid van bommenwerpers en het alarm. Het was heel eng,” vertellen Lotte en Deni. Ze zijn blij dat wij niet in oorlog hoeven te leven. Vivian: “Wij mogen vrijuit praten. Als je in de oorlog iets verkeerds zei, kon je zomaar neergeschoten worden.” De meisjes nemen zich voor om zelf geen onderscheid te maken tussen mensen en rekening met elkaar te houden. “Ieder mag zijn eigen leven bepalen. Ook in onze klas zullen we ons best doen om niemand uit te sluiten,” stelt Lotte dapper.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.