Loenens Lonapark krijgt facelift

LOENEN – Het Lonapark krijgt binnenkort een forse facelift. De groendienst van de gemeente Apeldoorn gaat er flink mee aan het werk. Al enkele jaren zat deze opknapbeurt in de pen, maar nu gaat het gebeuren. Als eerste wordt dit jaar nog een extra toegangsbruggetje geplaatst van de Mei-Allee naar het Eiland. Begin volgend volgen de rest van de werkzaamheden.

Theo Straatsma van de gemeente Apeldoorn vertelde dit dinsdag op de jaarvergadering van de Dorpsraad in De Brink. Voorzitter Ben Gabriel liet weten dat het verloederde Lonapark al jaren een doorn in het oog is. Na de afbraak van de Muziektent is er weinig meer aan gedaan. Het is een domein geworden voor hondenuitlaters. Een werkgroep bestaande uit Will Meurs, Willem van Ark en Ap Gorsseling, hebben zich samen met groendeskundigen van de gemeente gebogen over het Lonapark. Straatsma vertelde dat er vooral langs de Mei-Allee flink gesnoeid moet worden om het wandelgebied beter toegankelijk te maken. Onder de bomen langs dit fiets- en wandelpad groeit te veel groen.

Het eiland heeft vanaf de Horstweg een toegang en in de noordelijke hoek een bruggetje over de beek. Straatsma denkt dat een extra bruggetje aan zuidhoek het groene eiland aantrekkelijker maakt voor recreanten. Op het eiland is een wandelpad die men breder wil maken. Ook de rododendrons moeten flink ingesnoeid worden. Enkele bomen gaat verdwijnen zodat er een open binnenplek komt. Ook komen er een paar banken en een picknickplaats. De bruggetjes worden wit geverfd.
Er werden verschillende voorstellen gedaan om deze binnenplek in te vullen en aantrekkelijk te maken voor bezoekers. In speeltoestellen voor de jeugd ziet de gemeente niets. Mogelijk zou een soort waterspeeltje aantrekkelijk zijn maar gelden zijn hier niet beschikbaar voor.
Er werd aangedrongen om hondenuitlaters te weren van het eiland. Ook wil men graag de vijvers geschoond zien.