Centrumplan Eerbeek slokt gehele reserve Brummen op

EERBEEK – Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt op 1 december 2010 het Akkoord op Hoofdlijnen voor het centrumplan Eerbeek ondertekend. Dit hebben B en W vorige week besloten. Voor het plan wordt de volledige vrije reserve van de gemeente gebruikt. Om subsidies binnen te halen wordt nog dit jaar begonnen met de bouw.

Voordat het Brummense college overgaat tot ondertekening van de overeenkomst met de drie samenwerkingspartners (Bouwfonds, Woningstichting en Roosdom Tijhuis), wilde het college nog van de raad weten of deze kan leven met de financiële consequenties van dit akkoord. Het gemeentebestuur is overtuigd van het belang van een kwaliteitsimpuls voor het dorpscentrum van Eerbeek. Na de begrotingsraad vorige week is die instemming er. Wel gaf de raad middels twee moties extra opdrachten mee. Het College dient tijdens de onderhandelingen met de andere partners aan te dringen op duurzaamheid, vooral op het gebied van mobiliteit, duurzame bouw en energie en de stedelijke kwaliteit. Ook roept de gemeenteraad het college op met haar in gesprek te gaan over de fasering en versobering binnen het project.

Het herontwikkelen van het centrum van Eerbeek staat al enkele jaren op de gemeentelijke agenda. Zo heeft de gemeenteraad eind vorig jaar een structuurvisie voor dit gebied vastgesteld. Vervolgens is een Akkoord op Hoofdlijnen opgesteld tussen de belangrijkste betrokken (markt)partijen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar is een nieuw college aangetreden. Dit college keek op een aantal punten anders aan tegen het al opgestelde Akkoord op Hoofdlijnen. Meest in het oogspringend is de keus om het gemeentehuis geen onderdeel van de Eerbeekse centrumplan uit te laten maken. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen in het Akkoord op Hoofdlijnen. Met de samenwerkingspartners Bouwfonds, Roosdom Tijhuis en Woningstichting Eerbeek is een nieuw Akkoord op Hoofdlijnen overeen gekomen, dat het college op korte termijn voorlegt aan de gemeenteraad.

In het Akkoord op Hoofdlijnen wordt in grote lijnen aangegeven onder welke voorwaarden de samenwerkende partijen bereid zijn deel te nemen in deze forse herontwikkelingsopgave. Dit gaat onder andere ook over een andere invulling van het stationsgebied (vanwege het wegvallen van de komst van het gemeentehuis op dit plein). Omdat de grondexploitatie van het centrumplan niet sluitend is, dekken de samenwerkende partijen samen het tekort af. In het akkoord is afgesproken dat de gemeente Brummen daarbij garant staat voor een incidentele bijdrage in de totale ontwikkeling van maximaal 4,7 miljoen euro. Het gemeentebestuur is in overleg met de provincie Gelderland over een provinciale bijdrage. Een provinciale formele beschikking van 1,5 miljoen euro in het kader van de ISV-regeling is hiervoor al binnen. De provincie heeft aangegeven zich te willen inspannen voor nog eens een bijdrage van 850.000 euro. Het project kost Brummen 2,4 miljoen euro en dat is het volledige bedrag dat als vrij besteedbare reserve in kas is.

Als de gemeenteraad deze maand besluit garant te willen staan voor de gemeentelijke bijdrage in het tekort op de totale gebiedsontwikkeling, wordt het akkoord zo spoedig mogelijk getekend. Het is van belang dat dit voor 31 december 2010 gebeurt in verband met het behouden van de toegezegde provinciale ISV-subsidie. Aan de Loenenseweg, tegenover Zaal Spoorzicht, worden momenteel enkele panden afgebroken. Voor de nieuwbouw op die plek wordt nog dit jaar de fundering gelegd, voorwaarde voor de ISV-subsidie.
Ook zal binnenkort worden begonnen met de afbraak van de Burgers-panden.
“Dit plan vergt een flinke financiële inspanning van de gemeente”, vertelt wethouder Bert Elbers. “Maar we doen dat omdat het een goed plan is, dat breed wordt gedragen bij de bevolking. We hebben intensief overlag gehad met verschillende maatschappelijke groepringen in Eerbeek en die meningen zwaar mee laten wegen.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.