College Rheden wil afvalcontainers vervangen

DE STEEG – Alle huishoudens in de gemeente Rheden krijgen als het aan het college ligt nieuwe afvalcontainers. De grijze en groene container worden vervangen en daarnaast wil Rheden een aparte papiercontainer introduceren.

Het college opperde dit voorjaar al om de containers te vervangen, omdat een groot deel van de bakken in een slechte staat zou verkeren. Het plan had toen echter veel voeten in aarde. Vooral de raadsfractie van de VVD was fel tegenstander, omdat zij van mening was dat de gemeente het geld voor de nieuwe bakken wel beter kon besteden. Wethouder Harriët Tiemens besloot hierop een uitgebreidere berekening uit te voeren om de raad alsnog van de noodzaak van vervanging te overtuigen. De totale vervangingsactie gaat 1,3 miljoen euro kosten, maar volgens de wethouder is vervanging van iedere kapotte container uiteindelijk duurder. Dit komt onder meer door transportkosten en door een inkoopvoordeel bij massale vervanging. Tiemens: ¨Bovendien is het duurzamer, want de fabrikant krijgt graag een partij van 30.000 containers voor recycling.¨

De grijze bak wordt 60 liter kleiner, maar volgens Tiemens zullen de meeste huishoudens hier voldoende aan hebben. ¨Het afval krijgt minder volume doordat we plastic tegenwoordig apart inzamelen. Daarnaast gaan we brengpunten voor plastic afval realiseren.¨ In Velp komen twee bakken te staan, in Rheden en Dieren één. Het college wil uit oogpunt van milieu de hoeveelheid restafval terugbrengen. Tegen extra betaling kunnen huishoudens een ruimere grijze container krijgen. Tiemens: ¨Nu is de afvalheffing gebaseerd op het het aantal personen per huishouden, straks is het gekoppeld aan de grootte van de bak.¨ De wethouder verzekert dat de afvalstoffenheffing nagenoeg gelijk blijft. Tiemens denkt meer kans op groen licht van de gemeenteraad te maken dan eerder dit jaar. ¨Het plan is nu beter uitgewerkt met cijfers en feiten.¨ Ze heeft wethouder Ronald Haverkamp, als raadslid nog fel tegen de vervangingsactie, in ieder geval al aan haar zijde. ¨Een half jaar geleden was het niet duidelijk wat de consequenties van nieuwe kliko´s zijn¨, blikt Haverkamp terug. ¨Nu weten we dat het de inwoners geen extra geld gaat kosten en dat de kliko´s goed worden hergebruikt.¨ Saillant detail: Haverkamp verklaarde de VVD-actiesticker tégen de nieuwe bakken zo snel mogelijk van zijn eigen container te gaan verwijderen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.