Gemeentehuis Brummen: systeembouw onder één dak

BRUMMEN – Renovatie van de monumentale villa en vervanging van alle overige gebouwdelen van het Brummense gemeentehuis door systeembouw. Dat is de essentie van de keus van het college van B en W wat betreft de huisvesting van het gemeentelijk apparaat. Het komt neer op een nieuw gemeentehuis voor minder dan zes miljoen euro, de helft minder dan het afgeschoten plan in Eerbeek.

Het bureau Royal Haskoning heeft in opdracht van het gemeentebestuur een rapport opgesteld waarin een aantal richtingen voor het oplossen van het huisvestingsprobleem van het huidige gemeentehuis zijn uitgewerkt. Het college koos vorige week voor de variant van systeembouw onder één dak. De geraamde investeringen en jaarlijkse exploitatielasten vallen binnen het bedrag dat sinds enkele jaren als bedrag in de begroting is opgenomen.

Wethouder Bert Elbers wil eigenlijk nog niet zoveel kwijt over de details van de nieuwbouw, maar wil er wel op wijzen dat systeembouw anno 2010 iets anders inhoudt dan pakweg twintig jaar geleden. “Er worden feitelijk kant en klare units geplaatst, waar omheen als het ware een schil wordt gebouwd”, legt hij desgevraagd uit. “Dat levert maatwerk, hoge isolatiewaarden, duurzaamheid én een snelle bouw op, terwijl het er wel als één gebouw uitziet.”
Eigenlijk twee gebouwen, want een indeling met twee vleugels achter de oude villa – zoals het bestaande gemeentehuis –ligt voor de hand. Je kunt tijdelijk de hele organisatie in één vleugel bijeenbrengen tijdens de bouw van de ene vleugel en daarna andersom. Dat wordt wel een tijdje behoorlijk krap voor de ambtenaren, maar daardoor kan snel en betaalbaar worden gebouwd, zónder al te veel dure tijdelijke oplossingen. In de plannen die Haskoning maakte is dat variant-1 en dat zou 5,6 miljoen euro kosten. Eén miljoen minder dan meer traditionele bouw. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp vraagt het college de gemeenteraad wel eerst om deze keus te bevestigen. Vervolgens is het aan de ambtelijke organisatie om op zo kort mogelijke termijn een concreet plan van aanpak op te stellen voor de realisatie van deze variant.
Is het besluit eenmaal genomen, dan kan snel worden begonnen. In 2011 plannen maken, in 2012 bouwen en renoveren en begin 2013 in gebruik nemen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.