Provinciale projecten en doelen vooral blijven uitvoeren

REGIO – Een betrouwbare overheid komt zijn afspraken na. Met dat uitgangspunt gaven de meeste fracties in de Statencommissie Landelijk Gebied en Water (LGW) te kennen dat zij de huidige subsidiestop op alle projecten van het Provinciaal Meerjarenprogramma Vitaal Gelderland in ieder geval voor de provinciale doelen willen opheffen. Daar is nog steeds eigen provinciaal geld voor beschikbaar en meteen inzetbaar. Er gingen in de commissie zelfs geluiden op om een gereserveerd bedrag van 30 miljoen euro voor een mogelijke terugbetaling aan het rijk, hiervoor ook in te zetten.

De Statencommissie LGW behandelde in een speciale vergadering de financiële positie van het Provinciaal Meerjarenprogramma. De reden hiervoor lag in de door Gedeputeerde Staten op 7 september van dit jaar ingevoerde totale subsidiestop voor alle projecten in het landelijk gebied. Hieronder vallen zowel projecten die met Rijksgeld worden betaald, projecten die alleen door de provincie worden gefinancierd en gezamenlijke projecten. De Staten waren indertijd niet te spreken over deze totale subsidiestop omdat daarmee de goede ontwikkelingen in het landelijk gebied behoorlijk gefrustreerd raakten. Door middel van een motie werd

het college opgeroepen om snel helderheid van zaken te verschaffen. Die uitwerking lag nu ter bespreking voor. Het ziet er naar uit dat in de vergadering van Provinciale Staten op woensdag 10 november het provinciale deel van de subsidiestop in ieder geval zal worden opgeheven. De fracties in de commissie LGW gaven aan zich ook sterk te willen maken voor het betalen van gemaakte kosten door gebiedscommissies en agrarische natuurbeheerorganisaties in projecten die uiteindelijk niet doorgaan.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.