Bas ervaart onderwijs in Malawi

EERBEEK / MALAWI – Bas Jansen uit Eerbeek in de meivakantie twee weken in Malawi geweest met de stichting Edukans om daar het onderwijs te ervaren. Hij heeft daar lessen gevolgd op een Teacher Training College en les gegeven op een basisschool, rouwceremonie van een leerling uit zijn stageklas, een bezoek gebracht aan het weeshuis Home of Hope en een kerkdienst bijgewoond.

Lesgeven

Op de Njewa Primary School in het dorp Njewa in groep zes heeft Bas les gegeven aan 99 kinderen met een leeftijd tussen de negen en achttien jaar. Bas: "In Nederland heb ik drie lessen voorbereid een les Engels over ‘faces’, gezichten, een rekenles over optellen met duizendtallen en een ‘dodgeball’, trefbal, les. Ik heb de materialen die ik nodig had voor deze lessen gekregen van de Pabo Arnhem waar ik momenteel in het derde jaar zit. Tijdens de korte stage die ik daar heb mogen meemaken heb ik ook samen met de Malawiaanse studente, aan wie ik gekoppeld was, enkele lessen voorbereid en uitgevoerd. Het was een hele mooie ervaring om les te geven aan 99 kinderen die allemaal naar je les wíllen luisteren en allemaal hun best doen."

Rouwceremonie

Bas heeft ook een rouwceremonie meegemaakt. Bas: "Op de dag dat we bij de studenten zouden logeren kregen we te horen dat er een leerling van de school was overleden door een aanrijding met een auto. We wisten niet wie het was of in welke klas deze leerling zat. Na een gezellige avond met de studenten en Nederlandse expeditiegangers kregen we de volgende morgen te horen dat het om een meisje uit mijn stageklas ging. Aan deze klas werd geen les gegeven en er werd besloten dat we met de hele bovenbouw naar het dorp van het meisje gingen om een laatste dienst te bewijzen. We liepen met een stoet van 300 kinderen langs akkers droge mais, velden met gras en een droogstaande beek. Voor het dorp hielden we stil en gingen de kinderen samen de leerkrachten en studenten zingend het dorp in. Heel indrukwekkend en emotioneel om iedereen te horen zingen. Eenmaal bij het ouderlijk gingen alle vrouwen naar binnen. Ik hoorde ze buiten nog huilen en ik hoopte eerlijk gezegd dat ik niet naar binnen hoefde. Na vijf minuten moest ook ik naar binnen omdat ze bij mij in de klas zat. Ik kwam het kleine klei huisje binnen en zag dat ik de enige man was. Heel raar om daar als blanke man naar binnen te gaan. Na tien minuten condoleren gingen we naar buiten. De 300 kinderen zaten allemaal buiten te wachten. Iedereen wachtte tot dat het lichaam van het meisje naar het dorp werd gebracht vanuit het mortuarium. Na een uur wachten was het er nog niet en zijn wij samen met de Malawiaanse studentes terug gelopen naar de school."
 

Home of Hope


Home of Hope is een weeshuis dat echt in ‘the middle of nowhere’ ligt. Bas: "Eenmaal aangekomen werden we opgewacht door de pastoor. Een erg vitale man van 81. We kregen een rondleiding op het gebied van het weeshuis, de slaapkamers van de leerkrachten, zorgmoeders, weeskinderen en gasten. Na deze rondleiding van anderhalf uur krijgen we nog een rondleiding over de boerderij van het weeshuis. Deze boerderij lag op de voet van een berg en bestond uit bananenbomen, mangobomen, maisplanten en verschillende visvijvers. Op ongeveer 200 meter hoogte lag het gebedshuis van de pastoor waar hij driemaaldaags, zeven dagen in de week naar toe ging. In dit gebedshuis hebben we een gezamelijke gebed gedaan. Na deze rondleiding van in totaal drie uur gingen we ons voorbereiden op de sport en speldag, waar we aanvankelijk voor kwamen." Het weeshuis heeft meer dan 600 wezen en daar hadden Bas en zijn medestudenten spellen voor meegenomen zoals  spijkerpoepen, zaklopen, spijkerbroekhangen, maar ook twister, mikado en touwtje springen. Bas heeft genoten. "Het was voor ons en zeker voor de kinderen een erg leuke en gezellige dag geworden. ’s Avonds bij het reflecteren van de dag komt het erg hard aan als je na gaat dat al die 600 vrolijke kinderen geen ouders meer hebben."

Ervaring

"Het was een hele mooie en zeer bijzondere ervaring om deze reis mee te maken. Ik heb voor het onderwijs in Malawi samen met drie andere studenten uit Nederland, geld ingezameld. Dit geld wordt gebruikt om locale projecten te financiëren zoals verbetering van de lokalen, het bouwen van wc’s, bouwen van nieuwe scholen, maar ook eten voor de kinderen op school en in het weeshuis. Door middel van donaties van bedrijven, basisscholen, supermarkten, ludieke acties op de PABO Arnhem en donaties van particulieren hebben we geld ingezameld. In totaal hebben we meer dan 4000 euro opgehaald en wordt er nog meer geld verwacht. Zoals de opbrengst van de kerstmarkt op mijn stageschool in Doesburg en presentaties bij belangstellenden."

Bas bedankt iedereen voor hun bijdrage en positieve reacties.

Iedereen die dat wil kan het project van Bas nog steunen.
Giro 515 t.a.v. Edukans Amersfoort o.v.v. Malawi B8
Meer informatie: www.edukans.nl  of www.oemalawi.99k.org  

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.