Bee Blie in Brummen: een kleurrijke en bloeiende omgeving

BRUMMEN – De Brummense Imkersvereniging heeft, net als vijf andere groeperingen op de Veluwe, een bedrag van 33.000 euro gewonnen. Met dit bedrag mag de Imkersvereniging hun ingediende versterkingsplan voor het landschap van het noordelijk deel van Brummen en Oeken uitvoeren.

Eind 2009 heeft Landschapsbeheer Gelderland de bewoners van de Veluwe uitgenodigd een landschap versterkingsplan te schrijven. Hieraan hebben toen 26 groeperingen aan deelgenomen, waarvan er twaalf genomineerd werden. Uiteindelijk zijn er zes plannen uitgekozen die met het gewonnen geldbedrag het plan mogen uitvoeren.
De Imkersvereniging uit Brummen wil met hun project ‘Bee Blie in Brummen’ onder andere de bij en hun bijenstal, gelegen in de weide, omvormen tot een bijenweide met een sterk educatief karakter. Henk Rozie, secretaris van de Brummense Imkersvereniging, is enthousiast en hoopt dat zoveel mogelijk mensen mee willen helpen. “Het weiland rondom de stal wordt de komende periode omgespit. Verder worden er in de omgeving van de stal meerdere planten, struiken en bomen geplant met het doel de biodiversiteit te versterken. Ook fruitbomen, bloemrijk gras, bloeiende akkerranden en bermen maken hier deel van uit.” Aan de straatzijde worden daarnaast ook nog drie grote perken aangelegd. Van de gemeente heeft de Imkersvereniging een stuk grond gekregen (aan de Kwazenboschweg) gekregen. “Op dit stuk grond willen we stuifmeelrijke bomen en struiken plaatsen,” vertelt Rozie.
Een ander onderdeel van het Bee Blie in Brummen project is voorlichting aan elke groepering die hiervoor belangstelling heeft. Ook voorlichting op Brummense scholen speelt hierin een rol. Deze voorlichting op scholen doet de vereniging overigens al een aantal jaren met aantoonbaar succes. Rozie voegt toe: “Onderdeel van de voorlichting is de ontwikkeling van een brochure waarin tal van insectenvriendelijke bloemen en planten voorkomen met foto en omschrijving in een voor ieder begrijpelijke taal.”
Het hele project moet in oktober 2011 gerealiseerd zijn, ook de andere vijf projecten. Om de deadline te halen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meehelpen. Rozie: “We zullen de handen uit de mouwen moeten steken en we zullen het met z’n allen moeten doen. Het gaat uiteindelijk om een leuk uitziende buurt in de eigen omgeving.”
De bedoeling van de Brummense Imkersvereniging is om de bewoners van het noordelijk deel van Brummen en Oeken te activeren aan dit project deel te nemen. Dat kan door aanwezig te zijn op de voorlichtingsbijeenkomst op donderdag 4 november om 20.00 uur in het jeugdhonk van voetbalvereniging Oeken aan de Knoevenoordstraat in Brummen. Op deze bijeenkomst krijgen aanwezigen informatie over wat er precies gaat gebeuren.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.