Gerhard Hovenier maakt kunst met gloeiende pen

BEEKBERGEN – In de hoek van de kassen van het tuincentrum Het Hoogeland in Beekbergen, is een restaurant gevestigd. Een van de wanden is geheel gevuld met een expositie kunstwerken van Gerhard Hovenier. Met een gloeiende pen maakt hij fraaie houtbrandschilderijen. Landschappen, maar ook wel portretten en andere voorstellingen. Meestal is hij aan het werk in een hoekje en maakt graag een praatje met bezoekers die zijn werkstukken komen bewonderen.

Gerhard Hovenier (74 jaar) woont op de zorginstelling Het Hoogeland. Hij heeft een bewogen leven achter de rug. Eerst werkte hij in de koopvaardij en later als internationaal vrachtwagenchauffeur. Via, via kwam hij door omstandigheden terecht op Het Hoogeland in Beekbergen. Hovenier werkte 20 jaar in Duitsland en kende daar pyrografie: het inbranden met een soldeerbout van een voorstelling op een plaat hout. Hij deed er weinig mee.

Haardracht
Op Het Hoogeland ontdekte Gerrie Nieuwenhuis, de activiteitenbegeleidster, dat Gerhard Hovenier veel meer kon dat een beetje rondhangen in de kantine. Zij zette hem aan deze kunst op te pakken en het bleek een schot in de roos te zijn. Bijna twee jaar is Hovenier, die met zijn haardracht het uiterlijk heeft van een kunstenaar, hier nu mee bezig. Om meer bekendheid te geven aan deze kunst, stelde de leiding van het tuincentrum een wand van het restaurant beschikbaar voor de eerste expositie op het Hoogeland. Hij noemt zich nu pyrograaf.

Schaduwen
Hovenier is een hoekje druk met potlood en brandapparaat aan het werk met zijn hobby. Hij kan er gezellig over vertellen. Er hangt een gravure naar een schilderij van J.D. Artois, van rond 1700, van maar liefst 1.10 bij 1.60 meter. De kunstenaar werkte er ongeveer 75 uur aan. Met zijn pen slaagde hij er in al brandend schaduwen aan te brengen. Eerst gaat hij met een potlood de afbeelding op het hout tekenen en dan gaat hij met de gloeiende pen aan het werk. Hij maakte al een rijke variatie aan afbeeldingen: mooie landschapjes met beekjes, boompjes en huizen, maar ook portretten zoals van koningin Beatrix, Moeder Gods van Kevelaer, een pannenkoekenboot en partyboerderij De Vossenberg. Na het branden krijgt het kunstwerk nog een laklaagje en dan is het klaar. Er hoeft geen lijst omheen.
De expositie met gravures van Gerhard Hovenier is dagelijks te zien achter in de kassen van het tuincentrum van Het Hoogeland in Beekbergen tijdens de openingsuren van 9.30 tot 17.30 uur. Maandagmorgen zijn de kassen gesloten. Vaak zal men er pyrograaf Hovenier aantreffen die druk bezig is met zijn hobby.

Bij de foto:
Pyrograaf Gerhard Hovenier bij de expositie van zijn kunstwerken – foto Martien Kobusse