Dierense huisartsen kunnen naar Wilhelminaweg

DIEREN – De Dierense huisartsen kunnen zich vestigen in het pand van de Rabobank aan de Wilhelminaweg. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State naar aanleiding van een ingediend bezwaar van Albert Lentink uit Dieren.

In het pand van de Rabobank aan de Wilhelminaweg komen zeven huisartsen, die zich hebben verenigd in de huisartsengroep Hagenau. Ook de bank blijft na de verbouwing aanwezig in het pand. De gemeente Rheden verstrekte in maart 2009 hiervoor een bouwvergunning aan Mediq Apotheken, de eigenaar van het pand. Lentink wendde zich aan het begin van dit jaar tot de Raad van State, omdat hij vreest voor parkeeroverlast van het nieuwe huisartsencentrum.

Hij diende eerder al een bezwaar in bij de gemeente Rheden en bij de voorzieningenrechter. Deze laatste verklaarde in november 2009 het ingestelde beroep ongegrond. Lentink werd vorige week door de Raad van State daarentegen wel in zijn gelijk gesteld. Volgens de Raad heeft de gemeente een onjuiste berekening losgelaten op het aantal vereiste parkeerplaatsen bij het huisartsencentrum. De uitkomst van een hernieuwde berekening is echter gelijk. Ook volgens deze berekening, waarbij er rekening wordt gehouden met het aantal vierkante meters vloeroppervlak, zijn er 41 parkeerplaatsen voor de huisartsenpraktijk plus de bank nodig.

In de uitspraak staat dat Lentink van mening is dat het college van Rheden geen deugdelijk onderzoek heeft gedaan naar de manier waarop er in parkeerruimte kan worden voorzien. Hij stelt dat aan de Wilhelminaweg bij het plangebied een parkeerbezetting van honderd procent is geconstateerd. Volgens de Raad van State kunnen er tien parkeerplaatsen achter de huisartsenpraktijk komen. Verder kan er van de gemeente een terrein worden gehuurd voor nog eens tien plaatsen. Voor de resterende 21 parkeerplaatsen heeft het college een ontheffing verleend. ¨Met deze parkeerplaatsen zal de openbare ruimte worden belast¨, aldus de Raad van State. Volgens het college is er in de buurt van het huisartsencentrum een parkeerterrein van 172 parkeerplaatsen, waarvan gemiddeld 69 plekken niet worden gebruikt. Omdat het hoger beroep van Lentink gegrond werd verklaard, moet de gemeente Rheden hem de griffiekosten van 373 euro bestalen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.