Middeleeuwse ontwikkeling dorp Brummen in nieuw daglicht

BRUMMEN – Archeologen van RAAP Archeologisch Adviesbureau uit Brummen hebben tijdens de begeleiding van rioleringswerkzaamheden in het centrum van Brummen een opmerkelijke vondst gedaan. Langs de Zutphensestraat nabij de Markt zijn sporen van een gracht gevonden.

De begeleiding van de werkzaamheden door archeologen vindt plaats in opdracht van de gemeente Brummen. Twan van Rooij van RAAP leidde het veldwerk. Zijn collega, historisch-geograaf Luuk Keunen, concludeerde op basis van aanvullend bronnenonderzoek dat het hier vermoedelijk gaat om de omgrachting van een zeer belangrijke middeleeuwse boerderij.

Senior projectleider Nico Willemse van RAAP licht toe: "De geschiedenis van de omgrachte boerderij is verbonden met machtige graven en een vooraanstaande abdij. Het dorp Brummen en zijn kenmerkende kerk zijn uit deze boerderij ontstaan: we kunnen het de kiem van het dorp Brummen noemen. We weten nu nog niet alles over de ontwikkeling van Brummen in de middeleeuwen, maar dit is een erg belangrijke vondst."

Willemse: "De hof te Brummen is bepalend geweest voor hoe Brummen er nu uit ziet. De abdij liet namelijk bij haar Brummense hof een kerk bouwen, gewijd aan de heilige Pancratius. Aanvankelijk was deze alleen toegankelijk voor de eigen boeren, maar vanaf 1179 konden alle inwoners van de parochie Brummen er terecht. De kerk staat er nog steeds: het is de protestantse kerk aan de Kerkstraat. Toen tussen 1600 en 1800 het aantal inwoners van het dorp groeide en er steeds meer huizen werden gebouwd, werd de oude hof gesloopt en werd het land verkaveld. Het dorp dankt haar bestaan feitelijk aan deze boerderij."
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.