Brummens Racingteam F2

BRUMMEN – Friedhelm Felder (40) en Frank Nijenhuis (31) uit Brummen zijn helemaal idolaat van de motorsport. Racen op het circuit in Assen en dan alles uit de motor halen, dat is hun ultieme droom. Hun liefde voor deze tak van sport heeft drie jaar geleden serieuze vormen aangenomen.

Zowel Felder als Nijenhuis heeft er veel voor over, want naast vrije tijd, kost deze sport ook bakken met geld. Echter die vrije tijd is voor de coureurs niet belangrijk, want dat telt niet als je met grote passie sport bedrijft. Echter voor wat betreft het financiële gedeelte, is het passen en meten voor de twee Brummenaren, want voordat de mannen op de motor stappen, zijn al vele kosten gemaakt. Momenteel beschikt Felder over een Suzuki GSXR 1000 en heeft Nijenhuis een Ducati 1098. Het tweetal heeft de krachten (en financiën) gebundeld door oprichting van het F2 (Friedhelm en Frank) Racingteam.

Friedhelm Felder was al op jeugdige leeftijd actief met een brommer en later een motor. “Dat gevoel voor de motorsport is er altijd geweest. Op een bepaald moment kwam Frank (Nijenhuis) tegenover mij wonen en al snel werd duidelijk dat we dezelfde ‘motoridealen’ deelden. We spraken er veel over en waren het er spoedig over eens dat we aan wedstrijden wilden meedoen. Om de kosten enigszins in de hand te kunnen houden, hebben we het team F2 Racing opgericht, waarvan we beiden deel uitmaken. We hebben samen een aanhanger gekocht, waarin de motoren vervoerd kunnen worden. Deze aanhanger kan achter het voertuig van Frank en van mij.” Echter voordat men aan officiële wedstrijden kon deelnemen, was het een vereiste om in het bezit te komen van een licentie. Frank Nijenhuis herinnert zich nog hoe dat ging. “In 2005 gingen we op onze motoren (met kenteken) naar het circuit in Assen. Daar was de rijvaardigheidstraining, waarbij een ervaren instructeur voorop reed en in zijn spiegels keek of de ‘volgers’ de kneepjes van het motor(race)vak onder de knie kregen. Er wordt daarbij onder andere gelet op het aansnijden van bochten en het remmen. Nadien vindt een evaluatie plaats en krijg je te horen wat goed of niet goed ging. Er is een cursusprogramma voor beginners, gevorderden, snelle rijders en vrije rijders.”

Friedhelm Felder en Frank Nijenhuis beschikken over een C-licentie van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). “Overigens zegt die licentie niets over welke wedstrijden je mag rijden. Daar vindt een indeling in klassen plaats op basis van rondetijden tijdens de trainingen. Je kunt uitkomen in de klasse S0, S1, S2 en S3. Ik ben begonnen in de S1-klasse en rijdt nu in de S3. Ik rijd zowel in de zomeravondcompetitie (Zandvoort, Assen, Zolder en Oschersleben) als wedstrijden voor de KNMV-Cup (Assen). Die wedstrijden voor de zomeravondcompetitie – waaraan je niet mag deelnemen met een KNMV-licentie – worden weliswaar zo genoemd, maar het heeft niets te maken met zomer of avond, want het vindt overdag plaats. In de C-klasse voor de KNMV-Cup ben ik begin oktober van dit jaar Nederlands kampioen geworden. De titelstrijd ging over zeven wedstrijden en daarin wist ik de meeste winstpunten te behalen. Natuurlijk waren er bloemen en champagne en kreeg ik een prachtige grote bokaal, die nu een plaatsje heeft op een kast in de woonkamer”, legt Felder uit. Nijenhuis laat weten dat dit een geweldige prestatie is geweest van zijn plaatsgenoot. “We zijn beiden op een Suzuki 600 begonnen, maar mijn hart ligt meer bij de Ducati. Ik heb het afgelopen seizoen met mijn Ducati onder andere deelgenomen aan wedstrijden voor de 3D Cup op de circuits van Silverstone (Engeland) en Brno (Tsjechië). Ik ben daar naar toe gereisd met een camper.”

Als de racerij ter sprake komt, kun je niet heen om de risicofactor welke deze tak van de motorsport met zich meebrengt. Soms worden snelheden gehaald van ver boven de 200 km per uur. Beiden zijn al eens een keer behoorlijk hard van hun fiets gevallen. “We doen geen rare dingen en nemen absoluut geen onnodige risico’s. Val je een keer van de motor, dan duurt het toch wel een tijdje om daar overheen te komen. Je krijgt er toch een mentale tik van”, geeft Felder inzicht in deze materie. Het beoefenen van deze sport is zeer kostbaar. Felder vervolgt: “Als ik een seizoen zonder tegenslag heb, kost het me toch al gauw duizenden euro’s per jaar. Je krijgt te maken met inschrijfgeld voor wedstrijden, de brandstof en banden. Het is eigenlijk noodzakelijk om per wedstrijd nieuwe banden te monteren en als je dan weet dat een set 250 euro kost, loopt deze hobby al snel in de papieren.” Friedhelm Felder en Frank Nijenhuis willen in 2011 gezamenlijk aan wedstrijden deelnemen. Dat was voordien nog niet het geval, omdat Felder met zijn Suzuki niet kon uitkomen in de wedstrijden waaraan zijn collega meedeed. “We gaan onze agenda’s op elkaar afstemmen en kunnen dan samen de Super
Cup 1000-wedstrijden rijden. Als we samen naar dezelfde race kunnen, houdt dat wel een stuk kostenbesparing in. De eerste wedstrijden zijn in april volgend jaar, dus we hebben nog even tijd om het één en ander te regelen”, weet Nijenhuis.

De Brummense motorcoureurs, zouden graag enige uitbreiding van hun sponsorpotentieel zien. “We kunnen nog wel enkele ‘ondersteuners’ gebruiken. Het is mogelijk om ons te sponsoren middels het leveren van materialen (in het bijzonder banden). De naam van een sponsor wordt op de kuip van onze machines vermeld en daarnaast een bedrijfsvermelding met link op onze website. Ook kan men F2 Racing steunen door lid te worden van Club 50. Dat kan door storting van 50 euro. Dan vindt ook vermelding van de naam op onze website (www.f2-racing.com) plaats”, vertelt Felder. Eenmaal per jaar organiseert het F2 Racingteam uit Brummen een sponsordag voor alle relaties, als dank voor de ondersteuning. Er is dan een barbecue en een drankje. Friedhelm Felder gaat ervan uit dat hij nog enkele jaren mee kan op het hoogste niveau. “Ik wil niet alleen meerijden, maar ook winnen. Afhankelijk van de financiële middelen, denk ik nog enige progressie te kunnen maken.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.