Home / Zevenaar / Zevenaar werkt samen in uitbreiding Burgernet

Zevenaar werkt samen in uitbreiding Burgernet

ZEVENAAR / DUIVEN – Vrijdagochtend hebben de burgemeesters van Duiven, Rijnwaarden en Westervoort en de loco-burgemeester van Zevenaar in het gemeentehuis van Duiven het startsein gegeven voor de uitbreiding van Burgernet in deze gemeenten. De burgemeesters van de gemeenten en Rob Tanis, lid van de Korpsleiding politieregio Gelderland-Midden ondertekenden het Convenant Burgernet. Hierin is de samenwerking tussen gemeenten en politie en rondom Burgernet geregeld.

Burgernet start op 1 januari 2011 in de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. Burgernet is een samenwerkings-verband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet maakt gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoor-beeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernet-deelnemers een bericht over de afloop van de actie.

In de laatste week van oktober ontvangen alle inwoners en ondernemers van de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar een brief van hun burgemeester, waarin ze opgeroepen worden zich aan te melden voor Burgernet. In totaal worden circa 40.500 brieven huis aan huis verspreid onder alle huishoudens, ondernemers en postbussen in de gemeenten. Bij de brieven zit een brochure en een aanmeld-formulier. Digitaal aanmelden kan echter ook via www.burgernet.nl.

De nieuwe gemeenten streven op basis van eerdere ervaringen met Burgernet in de gemeente Ede naar circa 5.200 nieuwe deelnemers; respectievelijk 1.500 in Duiven, 700 in Rijnwaarden, 1.000 in Westervoort en 2.000 in Zevenaar. Dit komt neer op circa 7,5% van de inwoners ouder dan 15 jaar.

Burgernet is sinds november 2008 actief in de politieregio Gelderland-Midden en telt op dit moment al ruim 30.000 deelnemers. Dankzij de inzet van deze deelnemers zijn verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie.
 

Lees ook

Feestelijke inzegening van de nieuwe parochie Sint Willibrordus

REGIO – Op zondag 7 januari vindt er om 10.30 uur in de Heilige Andreaskerk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.