College Rheden heeft begroting voor 2011 rond

DE STEEG – Het college van de gemeente Rheden heeft de begroting voor volgend jaar sluitend gekregen. Wethouder van financiën Ronald Haverkamp presenteerde vorige week de Programmabegroting 2011.

De nul onderaan de Rhedense begroting is onder andere te danken aan een totale bezuiniging van ruim acht ton. Er wordt onder meer voor 40.000 euro gekort op de bibliotheek. Welzijnsorganisatie Carion krijgt een vermindering van 35.000 euro subsidie voor haar kiezen en de peuterspeelzalen moeten het gezamenlijk met bijna 58.000 euro minder doen. De bezuinigingen zijn vorig jaar vastgesteld door de Rhedense gemeenteraad. Volgens Haverkamp is er aankomend jaar ¨geen cent¨ voor nieuw beleid. ¨Mocht de raad voorstellen doen voor nieuw beleid, dan moet ik ze vertellen dat we daarvoor geen geld hebben¨, blikt de wethouder vooruit op de begrotingsbehandeling van 9 november. ¨Het zal een wat vreemde behandeling worden. Schuiven zou kunnen, maar ik wil zelf liever eerst onze takendiscussie afwachten.¨

De miljoenenbezuiniging van het Rijk op het Gemeentefonds, die als een donkere wolk het Steegse gemeentehuis nadert, is nog niet meegenomen in de begroting. Volgens Haverkamp wil het kersverse kabinet-Rutte de komende vier jaar 1,2 miljard korten op gemeenten. Voorspelde Haverkamp eerder dit jaar dat Rheden de komende jaren 5 miljoen euro minder krijgt van het Rijk, nu zal dit waarschijnlijk 3,5 miljoen euro zijn. ¨Dit lijkt gunstiger dan waar we eerder van uit gingen, maar er zit echter een adder onder het gras¨, waarschuwt de wethouder. ¨Het Rijk gaat ook op specifieke onderdelen korten, zoals op reïntegratie, sociale werkvoorzieningen en bijstandsuitkeringen. Pas in december weten we hoeveel geld we nog daadwerkelijk beschikbaar hebben.¨ De wethouder verwacht aan het eind van dit jaar van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitsluitsel te krijgen over de precieze hoogte van het bedrag dat in mindering wordt gebracht, nog net op tijd voor de kerntakendiscussie. Via deze discussie moet de Rhedense politiek volgend jaar bepalen in welke taken de gemeente vanaf 2012 gaat snijden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.