Home / Velp / Lezing en excursie over Luchtoorlog ‘40-‘45: ‘Teerosen op de Veluwe’

Lezing en excursie over Luchtoorlog ‘40-‘45: ‘Teerosen op de Veluwe’

VELP – In het kader van de start van de lezingencyclus van de Deelen Research Group vindt op 21 oktober a.s. een lezing plaats over de geheimzinnige peilstellingen van de Luftwaffe op de Veluwe met de codenaam ‘Teerosen’.

De lezing dient ook ter inleiding van de jaarlijkse ‘Teerosen’ excursie die a.s. zaterdag 23 oktober naar de lokaties van de ‘Teerosen’ stellingen wordt georganiseerd.

Ter inleiding van het onderwerp zal excursie-leider Willem Kleijn op 21 oktober a.s. in samenwerking met de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal een lezing verzorgen in zalencentrum Parkstaete, Parkstraat 3, Velp. Er wordt ingegaan over het hoe en waarom van het Y- systeem en de beide Teerosen, waarbij vele foto’s zullen worden vertoond ter illustratie. De lezing begint om 20.00u , entree is € 5,-, leden Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal en excursie deelnemers DRG betalen € 3,- Deelnemers aan de excursie van 23 oktober hebben zelfs gratis toegang tot de lezing!

Tijdens Teerosen-excursie van 23 oktober a.s. staan de voormalige Luftwaffe peilstations Teerose I (Terlet) en Teerose II (Posbank) centraal. De deelnemers komen alles te weten over het hoe en waarom van deze peilstations en de rol die het Y-systeem speelde bij de dagjacht en, na 1943, ook bij de nachtjacht. Na een korte inleiding in restaurant de Thermiekbel voert de excursie de deelnemers allereerst naar de Galgenberg, waar de locatie van Teerose 1 zal worden bezocht. Dit was de allereerste Y-peilstelling van de Luftwaffe, reden waarom vele hooggeplaatste officieren de lokatie destijds hebben bezocht.
Daarna gaat het per auto naar de Possenberg, waar ook restanten van peiltorens te vinden zijn. Deze lokatie wordt voor het gemak aangeduid met ‘Teerosen III’, hoewel dit geen officiële benaming is. Het betreft waarschijnlijk de testlokatie van het Y-peil systeem, dat immers in Arnhem voor het eerst werd beproefd en geïntroduceerd.
Na de lunch in de Thermiekbel, gaat de excursie verder met een rondwandeling over Teerose II, een complex dat in 1943 in gebruik werd genomen en dat tot het eind van de oorlog operationeel zou blijven. Ter afsluiting van de excursie zal Museum Vliegbasis Deelen worden bezocht, waar foto´s en een model van een Y-peiltoren te zien zijn en nadere uitleg verkregen wordt over de techniek van het Duitse Y-peil systeem.
De kosten van de excursie bedragen € 22,50 en in dit bedrag is een documentatie/ info-map, museumbezoek na afloop en begeleiding door deskundige gids inbegrepen.

Tijdig reserveren is zowel voor lezing als excursie noodzakelijk. Dit dient bij voorkeur te gebeuren via de DRG-website: www.fliegerhorstdeelen.nl / Email: excursies@fliegerhorstdeelen.nl.
Bellen kan ook: 06-21865900 (werkdagen tussen 09.00 en 18.00 u )
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.