Home / Rheden / Iris & De Mol Uitvaartverzorging strijdt tegen dakloos bestaan

Iris & De Mol Uitvaartverzorging strijdt tegen dakloos bestaan

RHEDEN – De eigenaren van uitvaartonderneming Iris & De Mol vrezen per 1 januari 2012 op straat te staan. Hun statige villa aan de Arnhemsestraatweg staat te koop. De voormalige apotheek op de hoek van de Groenestraat moest het nieuwe onderkomen van het uitvaartcentrum worden, maar de eigenaren kregen eerder dit jaar geen vergunning van de gemeente Rheden. Zij vinden dat ze door de gemeente op een dwaalspoor zijn gezet.

Blijven in de villa is hoe dan ook geen optie. Het uitvaartcentrum is slechts voor een deel eigenaar van het pand en de andere partijen willen de villa van de hand doen. Iris & De Mol heeft echter onvoldoende financiële middelen om het te kopen. Toen mede-eigenaar Baukje van Dijk ontdekte dat de voormalige apotheek te koop stond, liet zij door een architect een plan ontwerpen om het pand om te vormen tot een rouwcentrum. Het plan valt onder het nieuwe bestemmingsplan Rheden-Oost. Een uitvaartcentrum op de beoogde locatie is volgens de gemeente ‘in principe’ mogelijk. Het bestemmingsplan Rheden-Oost ligt momenteel nog bij de Raad van State. Hoewel hier pas volgend jaar een definitieve uitspraak over wordt gedaan, zou het uitvaartcentrum al wel een bouwvergunning kunnen krijgen. Na meerdere gesprekken met de gemeente dachten de eigenaren van Iris & De Mol dat alles in kannen en kruiken was. Van Dijk: ¨We hadden nog geen vergunning, maar we kregen te horen dat ons plan mogelijk was. Het is vervolgens goedgekeurd door de welstandscommissie. In februari van 2009 kregen we zelfs een brief van het college dat het plan aan de normen voldoet.¨ Met dit gegeven in hun achterhoofd kochten de eigenaren in maart van dit jaar de voormalige apotheek plus dienstwoning op de hoek van de Groenestraat en Arnhemsestraatweg.

Een maand na de aankoop van het pand kregen de eigenaren echter nul op hun rekest van de gemeente. Rheden weigerde een vergunning te verlenen voor een rouwcentrum in het oude apotheekpand. Grootste knelpunt is volgens de gemeente de te geringe hoeveelheid parkeerplekken binnen het plan. De gemeente wil dat er dertig parkeerplaatsen bij het rouwcentrum komen. ¨Dit aantal is gebaseerd op wettelijke normen, ervaringen en ook op het belang van omwonenden die niet met parkeeroverlast geconfronteerd moeten worden¨, laat een woordvoerder van de gemeente Rheden weten. Er werden destijds bij de gemeente drie zienswijzen ingediend die te maken hebben met zorgen over parkeeroverlast. ¨De ondernemer moet uiteraard zelf met een oplossing komen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een geringere omvang van activiteiten¨, aldus de zegsman van Rheden. Van Dijk geeft echter aan dat het uitvaartcentrum helemaal geen dertig parkeerplaatsen nodig heeft. ¨De uitvaartbijeenkomsten vinden immers vrijwel altijd op een andere locatie plaats, zoals in een crematorium of kerk. In 2009 waren er in Villa Iris slechts elf uitvaartbijeenkomsten en dit zijn altijd kleinschalige bijeenkomsten. Wij zijn meer een rouwcentrum dan een uitvaartcentrum. Mensen kunnen hier een bezoek brengen aan de overledene, maar dat bezoek komt nooit allemaal tegelijk. Bovendien kunnen we dit zelf sturen door de bezoektijden aan te passen.¨

Met behulp van enkele bouwtekeningen en een plattegrond laat Van Dijk de oorspronkelijke plannen zien. Aan de achterzijde van het pand van de oude apotheek moest een aanbouw komen. De buitenzijde van het nu nog stenen gebouw zou worden bekleed met hout. Tussen de weg en het pand was een groenstrook gepland. ¨We willen in overleg met de buurt een mooi plan realiseren¨, benadrukt Van Dijk. ¨Er is nu misschien een beeld ontstaan dat we de regels aan onze laars lappen, maar we willen juist goede buren zijn en ons aan de regels houden.¨ De eigenaren van het uitvaartcentrum zijn vooral teleurgesteld in de dwaling die is ontstaan. ¨We hadden iedere keer het gevoel dat de gemeente akkoord ging met ons plan en opeens krijgen we dan toch geen vergunning. Zelfs de aanbouw aan de achterzijde van het pand was opeens niet meer mogelijk. Als we hadden geweten dat ons plan zulke problemen zou opleveren, hadden we eerst nog eens goed nagedacht of we het pand wel wilden hebben¨, aldus Van Dijk.
De gemeente Rheden zegt verbaasd te zijn dat bij de eigenaren een beeld is ontstaan over het al dan niet kansrijk zijn van de bouwvergunning. ¨Een vooroverleg is informatief en nooit bindend¨, aldus de gemeente. De eigenaren van het uitvaartcentrum en de gemeente voeren momenteel overleg over een aanpassing van de plannen. Van Dijk: ¨We hopen er met de gemeente alsnog uit te komen. Als dit niet lukt, verliest de gemeente een maatschappelijke instelling. Duidelijk is wel dat wij er hoe dan ook op achteruit gaan. In het nieuwe plan ziet het er naar uit dat we onder andere geen aanbouw neer mogen zetten en dus minder ruimte krijgen.¨ De eigenaren van Iris & De Mol hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen. Zolang zij met de gemeente om de tafel zitten over een aanpassing van het plan, zal er echter nog geen bezwaarprocedure in gang worden gezet.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.