Home / Doesburg / Doesburgse buurt eist maatregelen tegen Vermapack

Doesburgse buurt eist maatregelen tegen Vermapack

DOESBURG – Veel bewoners van de Burg. Nahuyssingel, Lindewal, Putpad, Nieuwstraat en Paardemarkt in Doesburg zijn ernstig verontrust. Het bedrijf Vermapack op de Verhuellweg is, zoals al in eerdere publicaties aangegeven, in gebreke voor wat betreft de milieuwetgeving.

Vanaf 2006 hebben buurtbewoners herhaaldelijk klachten ingediend bij de gemeente Doesburg over stankoverlast en gezondheidsklachten die betrekking hebben op de uitstoot van Vermapack.

Vermapack drukt en lakt dun metaal. Bij dit proces komen er verschillende stoffen vrij die afgezogen worden en door de schoorstenen de lucht ingaan. Na lang aandringen van Jacklien Zimmerman en Rosalien Riewald, die de buurt vertegenwoordigen, heeft de gemeente Doesburg nu eindelijk een avond belegd. Burgemeester Ella Schadd, de wethouders Fred Jansen en Willem Bouman ook André Putker en Peter Pasman (milieucontroleur) van de GGD ,Marja Meyerink (milieugezondheidskundige) en Rik van de Weerdt (arts en toxicoloog) waren aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Van Vermapack, die natuurlijk ook was uitgenodigd, was de eigenaar de heer Vermaas aanwezig.

Na een korte inleiding door de burgemeester en wethouders nam André Putker het woord: Hij meldde dat de gemeente vergunningverlener en controleur is en als er iets mis gaat dat ook de gemeente moet gaan handhaven. Maar het is ook een afwegen van belangen.
Het verhaal begint rond 2005 wanneer Jonker dit bedrijf start en toen is er een onderzoek gedaan naar geuremissie en uitstoot van eventuele gevaarlijke stoffen. Op dat moment was alles in orde en werd de vergunning afgegeven. Maar toen begon het bedrijf te groeien en werden er meer productielijnen in bedrijf genomen, waaronder een vier kleuren lijn. Hierdoor werd het verbruik van verf en lak groter en ging men over de toegestane hoeveelheid van de afgegeven vergunning heen. Hiermee begon dan ook de ellende voor de buurtbewoners die met een ongunstige wind niet in de tuin kunnen zitten en ramen en deuren gesloten moeten houden omdat de stank, volgens veel bewoners, misselijkmakend is. Ook begonnen er gezondheidsklachten op te treden. Misselijkheid, last van de luchtwegen, last van ogen en hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Zoals een meneer opmerkte: ”Toen ik hier kwam wonen zeiden ze: ga maar vast een pufje halen bij de dokter, je zult het nodig hebben”.

Nadat het bedrijf door Vermaas werd overgenomen bleken de problemen nog groter te worden. De nieuwe milieuvergunning werd nog steeds niet afgegeven omdat alle gegevens nog steeds niet aangeleverd zijn. Volgens Vermaas zijn het kleine puntjes die nog geregeld moeten worden, maar volgens een buurtbewoners is het ‘zeven pagina’s lang’.
Tot grote verrassing van iedereen meldde de heer Vermaas dat hij die morgen een contract heeft getekend voor nieuwe naverbranders en dat die in december geleverd zullen worden en in januari operationeel zullen zijn. Echter, een aanwezige die hier ervaring mee heeft, meldde dat het nooit zo snel operationeel kan zijn, om dat het bouwen en afstellen maanden duurt.
De buurtbewoners waren met stomheid geslagen en vroegen zich af of het wel werkelijk waar was dat de naverbranders besteld waren of dat het tactiek is om de boel te vertragen.
Vermaas beloofde de volgende ochtend de bestelopdracht aan de gemeente te laten zien.
De aangekondigde controle die afgelopen donderdag heeft plaatsgevonden vind ook geen genade in de ogen van de buurt: Een aangekondigde controle kan er in resulteren dat Vermapack minder verf en lak gaat gebruiken, zodat de uitstoot binnen de norm valt en na de controle de hoeveelheden weer opvoert. Vermaas melde dat hij zelf hier nog niet aan gedacht had. Bij de controle zal er door de controlerende firma goed op toegezien worden dat de productie draait zoals normaal. De vier kleurenlijn is volgens Vermaas verkocht en zal binnenkort afgevoerd worden. Peter Pasman (milieucontrole) zegde toe donderdag de vier kleurenlijn te verzegelen, zodat deze niet meer gebruikt kan worden, want hier is geen vergunning voor.
Burgemeester Schadd zei dat ondanks de toezegging van Vermaas de procedures die de gemeente in gang had gezet, met onder andere de te innen dwangsomme,n niet gestopt zal worden tot alles in orde is, want er schorten nog een aantal zaken aan de boekhouding voor wat betreft de hoeveelheid van gebruikte middelen.

De geur wordt dus aangepakt, maar hoe zit het met schadelijke stoffen die uitgestoten wordt? De schoorsteen is maar acht meter hoog en bij andere bedrijven moet dit soms wel meer dan twintig meter zijn. Ook hierop zal gemeten worden, maar met naverbrander zou dit probleem opgelost moeten zijn.
De GGD melde dat geuroverlast inderdaad kan resulteren in een stress situatie en de oplosmiddelen van lak kunnen inderdaad hoofdpijn veroorzaken en klachten op de luchtwegen geven indien men er gevoelig voor is. Maar of er risico voor andere gezondheidsklachten is kon de GGD op dit moment niet melden. Na de metingen kunnen ze meer vertellen.
Dit weinig zeggende antwoord werd niet door de buurt aanvaard. De buurtbewoners zijn het echter zo beu, dat ze ter plekke eisten dat alles dit jaar op 31 december opgelost moet zijn. Indien dat niet het geval is, zullen ze eisen dat Vermapack gesloten wordt totdat wel alles in orde is.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.