Home / Laag-Soeren / Rheden geeft plan Nimmer Dor verder vorm

Rheden geeft plan Nimmer Dor verder vorm

DE STEEG / LAAG SOEREN – Op het zuidelijk deel van het terrein Nimmer Dor in Laag Soeren moeten maximaal 65 woningen komen. De noordelijke helft blijft van de steenuilen. De gemeente Rheden hoopt de beoogde woningen na jarenlange discussies alsnog te kunnen realiseren. De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt.

Vorig jaar besloot Rheden de 122 geplande woningen met de helft terug te brengen. De oorzaak hiervan is de aanwezigheid van de steenuil, een beschermde diersoort. Om op Nimmer Dor te kunnen bouwen, moest er in de omgeving een nieuw leefgebied voor de vogels worden gezocht. Deze is gevonden, namelijk op Nimmer Dor zelf. ¨We willen maximaal drie hectare aan de zuidelijke kant van het terrein bebouwen, zodat de overige drie hectare in het noorden voor de steenuil is¨, zegt wethouder Ron König. Dit betekent dat de woningen vanaf de Van Zwietenlaan in noordelijke richting worden gebouwd. De bebouwing zal mogelijk in fases plaatsvinden. ¨Bijvoorbeeld in plukjes van twintig woningen, maar het absolute maximum is 65¨, aldus König. De woningen komen in het zuiden, omdat het noorden van Nimmer Dor als spuitzone van een nabijgelegen kwekerij is aangeduid. De steenuilen zullen volgens König echter geen last hebben van chemicaliën, omdat de spuitzone niet meer actief wordt gebruikt.

De gemeente zal de komende maanden met projectontwikkelaar Phanos de plannen verder uitwerken en onder meer de financiële haalbaarheid in kaart brengen. Er zullen zowel geschakelde als vrijstaande woningen worden gebouwd, waarvan dertig procent binnen de sociale sector valt. Verder is een appartementencomplex, dat eerder tot weerstand van omwonenden leidde, van de baan. De gemeente zal ook de woningbehoefte binnen Laag-Soeren gaan bekijken. ¨We willen vooral zoeken naar een oplossing waarvan de inwoners zeggen: dit past bij ons dorp¨, zegt de wethouder. Het plan Nimmer Dor is al jarenlang onderwerp van discussie. König: ¨Als het nu niet tot een positief einde komt, moeten we misschien stoppen.¨ Eind november zal Rheden een bijeenkomst voor inwoners van Laag-Soeren houden. Vervolgens zal de gemeenteraad in januari een besluit nemen over het plan.

 

Lees ook

Mooie opbrengst voor Semmy

LAAG-SOEREN – Loopgroep Jutberg uit Laag-Soeren hield op zaterdag 5 mei de jaarlijkse duathlon. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.