Home / De Steeg / Rheden kiest voor RTV Veluwezoom, M-FM houdt desondanks hoop

Rheden kiest voor RTV Veluwezoom, M-FM houdt desondanks hoop

DE STEEG – Als het aan de Rhedense gemeenteraad ligt, is RTV Veluwezoom de komende vijf jaar de lokale omroep in de gemeente Rheden. Op het CDA na, veegden alle raadsfracties het voorstel van het college om voor M-FM te kiezen vorige week van tafel. Voor de vrijwilligers van RTV Veluwezoom een opluchting, maar ook M-FM zit nog niet bij de pakken neer.

De adviezen van de gemeente Rheden en Rozendaal wegen mee in de definitieve beslissing van het Commissariaat voor de Media, dat vermoedelijk in november de ´winnaar´ van het duel om de zendmachtiging bekend zal maken. Momenteel beschikt M-FM over de zendmachtiging, maar deze kreeg een paar maanden geleden concurrentie van RTV Veluwezoom. Dit voorjaar stapten op één na alle vrijwilligers bij M-FM op na een botsing met het bestuur. Zij sloten zich aan bij RTV Veluwezoom, die al actief is in de gemeente Brummen. Deze omroep heeft zich vervolgens in de strijd om de Rhedense zendmachtiging geworpen.

Onder het toeziend oog van beide kemphanen voerden de raadsfracties vorige week een debat, waarvan de uitkomst tot op het laatste moment ongewis was. De VVD en D66 verklaarden in eerste instantie nog geen besluit te hebben genomen. Ook andere fracties deelden mede dat het kiezen tussen de twee omroepen bijna ondoenlijk was. Het CDA kwam zelfs met een amendement om als gemeente maar helemaal geen keuze te maken. ¨Beide omroepen voldoen aan de Mediawet en het is bij beide onduidelijk of ze voor draagvlak en continuïteit kunnen zorgen¨, sprak raadslid Willem Kruithof. ¨Wij hebben geen doorslaggevende argumenten kunnen vinden. Bovendien is een gemeente niet verplicht een advies aan het Commissariaat te geven.¨ De andere fracties voelden echter niets voor het CDA-voorstel.

Voor de ChristenUnie was het daarentegen wel duidelijk waar de zendmachtiging naar toe moet. De partij diende een amendement in om niet M-FM, maar RTV Veluwezoom voor te dragen bij het Commissariaat. ¨De nieuwe vrijwilligers van RTV Veluwezoom zijn geworteld in de Rhedense samenleving. Dit is voor ons doorslaggevend¨, motiveerde fractievoorzitter Hendri Witteveen zijn voorstel. ¨Daarnaast is RTV Veluwezoom een solidere organisatie dan M-FM.¨ De fractievoorzitters van de PvdA, GroenLinks, de SP en Gemeentebelangen zetten eveneens hun krabbel onder het amendement.

¨Sinds de strubbelingen bij M-FM ontbreekt het aan goede uitzendingen¨, zei Gerrit Jochemsen van Gemeentebelangen. Ook Jorine Dirks van de SP leverde kritiek aan het adres van M-FM. ¨Het is niet meer de zender zoals we die vroeger kenden. Er is nu vooral muziek in plaats van informatie op M-FM te horen. RTV Veluwezoom heeft goede toekomstplannen en de vrijwilligers hebben hun sporen verdiend¨, sprak Dirks. Uiteindelijk gingen ook de VVD, D66 en de Groep Pieper-Rook mee met het ChristenUnie-amendement dat voor RTV Veluwezoom pleit. ¨Wij hebben echter wel zorgen over de invulling van de uitzendingen¨, zei Krista den Hertog van D66. ¨We hopen dat het Rhedense geluid duidelijk hoorbaar blijft voor de luisteraars.¨ Jaap Uijthof van de VVD uitte behalve zijn voorkeur voor RTV Veluwezoom eveneens zijn zorgen. Hij zette vraagtekens bij de financiën van de Brummense omroep.

Inzet en ambities

Thea Bremer, één van de nieuwe vrijwilligers bij RTV Veluwezoom, was opgelucht met het besluit van de raad. Voor een jubelstemming was het echter nog te vroeg, het Commissariaat voor de Media is immers doorslaggevend. ¨Ik ben in ieder geval blij dat de gemeenteraad voor ons heeft gekozen¨, reageerde Bremer na afloop van de raadsvergadering. ¨Dat deze wel onze tomeloze inzet destijds voor M-FM waardeert.¨ Het voorstel van het college om voor M-FM te kiezen en daarmee niet voor RTV Veluwezoom viel een paar weken geleden rauw op het dak bij Bremer. ¨Jarenlange omroepervaring werd hier in één keer mee weggevaagd.¨
Willem Ekdom, voorzitter van Micro Omroep Stichting waar M-FM deel van uit maakt, noemt het besluit van de Rhedense gemeenteraad ´slecht onderbouwd´. ¨Het besluit is gebaseerd op de inzet van de ex-vrijwilligers, maar er wordt aan voorbij gegaan dat wij ook een team vrijwilligers hebben. Er melden zich momenteel nog steeds nieuwe mensen aan.¨

Hoewel M-FM door het besluit van de Rhedense raad in de zendmachtigingsrace een achterstand op RTV Veluwezoom lijkt te hebben opgelopen, zit de omroep nog niet bij de pakken neer. Vanaf volgende week zal de programmering van M-FM worden uitgebreid, laat de voorzitter weten. ¨Er komt onder meer een jazzprogramma en een programma voor de ondernemers in deze gemeente. Verder wil de voorzitter van de Doesburgse D66-fractie een programma over de Rhedense politiek voor ons gaan verzorgen. In de toekomst willen we bovendien camerabeelden gaan uitzenden via de kabelkrant¨, klinkt het ambitieus. Volgens Ekdom was het niet mogelijk de programmering al eerder uit te breiden, omdat de wederopbouw van zijn omroep de nodige tijd vergde.

Politiek programma

De fractievoorzitter van D66 binnen de Doesburgse gemeenteraad, Wil Hoogstraaten, bevestigt dat hij in gesprek is met M-FM over een politiek programma. ¨Ik ben benaderd door M-FM en ik wil mij graag inzetten om de inwoners van de gemeente Rheden enthousiast te maken voor de lokale politiek.¨ Hij zal met zijn programma starten zodra er duidelijkheid is over de zendmachtiging. De D66´er heeft geen vrees dat luisteraars hem mogelijk van partijdige verslaggeving betichten. ¨Als ik niet de discipline zou kunnen opbrengen om onpartijdig te zijn, zou ik hier niet aan beginnen.¨ Voordat Hoogstraaten achter de microfoon kan plaatsnemen, moet het Commissariaat voor de Media echter eerst nog het Laatste Oordeel vellen. Voorzitter Ekdom geeft aan ¨het volste vertrouwen¨ in een voor zijn omroep goede afloop te hebben. ¨Het Commissariaat zal immers andere argumenten laten meewegen in de keuze dan de gemeenteraad van Rheden.¨

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.