Brummen vangt wijzigingen AWBZ op

BRUMMEN – De gemeente Brummen krijgt, net als alle andere Nederlandse gemeenten, te maken met wijzigingen in de AWBZ. Hierdoor dreigen mensen tussen wal en schip te vallen, wat Brummen wil voorkomen. In de nota Deelnemen aan de Samenleving worden hiervoor oplossingen geboden.

Vanuit het Rijk is besloten dat de AWBZ, Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, moet vermageren. AWBZ-begeleiding wordt alleen nog geboden ter bevordering of behoud van de zelfredzaamheid. Mensen met psychosociale problemen of lichte beperkingen komen niet langer in aanmerking voor begeleiding. Zij worden geacht zelf begeleiding te regelen in hun sociale netwerk.
De gemeente Brummen is bang dat door deze veranderingen in de AWBZ mensen buiten de boot vallen. Wethouder Frans Bruning legt uit dat Brummen nu beleid moet ontwikkelen om te zorgen dat dit niet gebeurt: “Een deel van de zorg wordt, door de maatregelen van het Rijk, verplaatst naar de samenleving. Meer vrijwilligers, meer professionals. Dit houdt niet in dat wij de zorg verschuiven naar onze inwoners, want wij als gemeente voelen ons verantwoordelijk.” De gemeente hoopt in de toekomst toch mensen met een lichte zorgvraag te kunnen helpen. Dit zal dan minder op individuele basis gebeuren, maar meer collectief. “Dit doen we door naar mensen toe te gaan, door samenwerking tussen instellingen te bevorderen en door het loket Wegwijs te handhaven. We haan vooral preventief werken.”
De Nota Deelnemen aan de Samenleving is voor iedereen in te zien. Bruning hoopt dat veel mensen reageren. “Het is belangrijk dat men begrijpt wat voor ingrijpende verandering deze wijziging in de AWBZ kan betekenen voor mensen die zorg nodig hebben. Het is niet verstandig om dit zomaar te laten gebeuren. We horen als gemeente graag hoe onze inwoners deze veranderingen in willen richten.” Reageren op de nota kan uiterlijk 16 november, onder andere via het reactieformulier op www.brummen.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.