Home / De Steeg / Gemeente Rheden luidt de noodklok

Gemeente Rheden luidt de noodklok

DE STEEG – Toeters, vreemde uitdossingen en een levenslied: even leek het zaterdagmiddag carnaval voor het gemeentehuis in De Steeg. Spandoeken met verontrustende teksten, een gasmasker en zelfs een doodskist verraadden echter bittere ernst. Honderden inwoners uit de gemeente Rheden protesteerden tegen de mogelijke komst van extra goederentreinen over de IJssellijn.

Een uur lang waren er zaterdag bij het gemeentehuis geen voorbijrazende treinen te horen. Hun geluid werd overstemd door een kakofonie aan fluitjes, trommels, toeters en geroep en gezang van boze en ongeruste inwoners uit de Rhedense dorpen. Vanuit Spankeren en Velp waren in de ochtend twee ´lawaaitochten´ vertrokken, die voor het gemeentehuis bij elkaar kwamen. De optocht vanuit Velp werd voorafgegaan door een doodskist en enkele actievoerders in uitvaarderskledij, onder wie raadslid Wim Pieper. De macabere stoet hield halt voor de ingang van het gemeentehuis.

Hier werd de mensenmenigte toegesproken door raadsleden en wethouders, waarna de klanken voor het refrein van een levenslied aanzwelden. ¨Het is uit het leven gegrepen, geen goederentrein door ons dorp. Dan kunnen wij hier niet meer leven, wij luiden daarom de noodklok¨, werd er luidkeels meegezongen. ¨Het lijkt hier wel een feestje¨, sprak wethouder en loco-burgemeester Ronald Haverkamp tot het volk. ¨Maar toch is dit een serieuze aangelegenheid, want de gemeente dreigt aan de vooravond van een ramp te staan.¨ Hij doelde op de plannen van de landelijke politiek om per etmaal tientallen extra goederentreinen over de IJssellijn te laten rijden. ¨Met deze actie laten we zien dat we hier mordicus tegen zijn¨, riep hij door de microfoon. Haverkamp onthulde vervolgens een noodklok, waarvan de wijzers op vijf voor twaalf stonden. Politici zetten hun handtekening op het uurwerk om hun ongenoegen over de Haagse plannen te tonen.

Tweede Kamer

De Rhedense fractie van de PvdA had Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem naar De Steeg gehaald. Hij verklaarde onder de indruk te zijn van het Rhedense protest. ¨Het kan niet zo zijn dat problemen uit de Randstad worden verplaatst naar deze regio¨, zei de PvdA´er na afloop van de protestactie. ¨De grote opkomst laat de zorgen van de Rhedense bevolking zien. Het spoor veroorzaakt nu al problemen, dus de inwoners hebben hier terecht grote zorgen over.¨ Op 7 oktober staat er een debat in de Tweede Kamer over het goederenvervoer gepland. Dijsselbloem gaat proberen zijn Kamergenoten ervan te overtuigen geen extra goederentreinen over de IJssellijn te laten rijden. ¨Ik zal tijdens deze vergadering onder meer alternatieven aandragen, zoals vervoer via andere spoorlijnen of over het water.¨

Ook wil het Kamerlid dat andere partijen zich aan hun beloften houden. Dijsselbloem: ¨Voor de verkiezingen hebben het CDA en de VVD verklaard tegen extra goederenvervoer in deze streek te zijn. Daar zal ik ze in het debat aan helpen herinneren.¨ Overigens is het nog niet duidelijk of de gehele PvdA-fractie in de Tweede Kamer hetzelfde standpunt als Dijsselbloem zal innemen. Verschillende Rhedense fracties verklaarden zaterdag hun ´grote broer´ in Den Haag in de aanloop naar het debat nog te zullen aanspreken. ¨De provincie is al om, nu de Tweede Kamer nog¨, aldus Krista den Hertog van D66. En terwijl de mensenmassa na het protest voorzichtig uitdunde, namen de voorbijrazende treinen langzaam weer het heft in handen bij het gemeentehuis – foto´s Suzanne de Lijser

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.