Wandeling met Oudheidkundige Kring over het landgoed Heuven

RHEDEN – In de rij van landgoederen langs de Veluwezoom was Heuven een blinde vlek en behalve het ontmoetingscentrum van Natuurmonumenten, ook weinig bekend. Heuven is al erg oud en heette in de middeleeuwen ‘Het goet thoe Hoeve’. Zondag staat de cultuurhistorische wandeling van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal in het teken van Heuven. Het vertrek is om 13.00 uur bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Heuvenseweg 5 in Rheden.

Hans en Hermien Rijnbende leiden de wandeling en zij blikken vast vooruit: “De eerste vermelding over het landgoed is van 1379 wanneer Willem Helle het leen van de hertog van Gelre, Willem de derde, ontvangt. In 1402 volgt Hille Helle haar vader op. Bij de Unie van Utrecht in 1579 komt er een einde aan het vazalschap en tot 1640 blijft de familie Heerd of van Heerde eigenaar van het “goet thoe Hoeve” en daarna gaat het in verschillende handen over. In 1856 koopt de bankier Jacob Willem Wurfbain het landgoed en in 1857 geeft hij de architect Tétar van Elven opdracht een huis te ontwerpen. Het landgoed wordt geёrfd door zijn zoon en als laatste door diens dochter Catharina Louise Henriёtte, in het dorp gekend als “de juffrouw”. Zij woonde in het “Noorse Huisje”. Voor haar dood werd een gedeelte van het landgoed ondergebracht in een stichting, de stichting “Wurfbainshof” en een ander gedeelte werd verkocht aan Natuurmonumenten die in de oude boerderij “De Heurne” een ontmoetingscentrum van Natuurmonumenten inrichtte.”

De wandeling begint om 13.00 uur bij De Heurne, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Heuvenseweg 5, Rheden. Voor leden van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal is deelname gratis, aan niet leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro
Aanmelden bij: hans.rijnbende@planet.nl, of tel: 026-4954598.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.