Home / Velp / Omwonenden willen streep door ontsluiting Beemd ´eerst zien, dan geloven´

Omwonenden willen streep door ontsluiting Beemd ´eerst zien, dan geloven´

DE STEEG / VELP – Het college van de gemeente Rheden besloot vorige week dat er geen op- en afrit van de A348 ter hoogte van bedrijventerrein De Beemd komt. Voor de bewoners van de Rietganssingel en omgeving een grote opluchting. Of toch niet helemaal?

De ontsluiting was vorige week een gespreksonderwerp tijdens een informatieavond van de Rhedense gemeenteraad. Jan Goossens zou hier namens zijn buurtgenoten 250 ingezamelde handtekeningen van verontruste en verontwaardigde bewoners van de Rietganssingel en omstreken aan het college overhandigen. De lijst met krabbels moest de Rhedense politici op andere gedachten brengen en de in het gemeentehuis aanwezige documenten met daarin de plannen voor de op- en afrit richting papierversnipperaar drijven. Enkele uren voordat Goossens zich tot wethouders en raadsleden zou richten, bracht het college echter het grote nieuws naar buiten dat er geen op- en afrit bij De Beemd komt. Op de ontsluiting zit een prijskaartje van ruim vier miljoen euro geplakt en dat vindt Rheden te veel van het goede. Bovendien zijn de positieve effecten van de op- en afrit te gering en dreigen de omwonenden straks tegen een metershoog geluidscherm aan te kijken.

Garanties

Van een feeststemming was bij de tientallen toegestroomde buurtgenoten van Goossens op de publieke tribune van de raadszaal echter nog geenszins sprake. Een deel van de aanwezigen had voor aanvang van de speech wellicht nog geen weet van de streep door het voor hen onzalige plan, maar ook de woorden van Goossens bevatten nog weinig ´hosanna´. De strekking van zijn toespraak was simpel gezegd: ´eerst zien, dan geloven´. ¨Natuurlijk ben ik blij met het bericht dat er geen ontsluiting komt, maar dit moet schriftelijk wel goed worden vastgelegd¨, sprak hij. ¨Het kan niet zo zijn dat latere besturen eerdere afspraken ongedaan maken. Ik wil voorkomen dat we over twee jaar weer op de barricade moeten. Het is ons tegengevallen dat een eerder afgeketste variant na zoveel jaren weer terugkwam.¨ Goossens vroeg het college daarom om een garantie dat de op- en afrit de komende jaren niet nogmaals een discussiepunt wordt. Wethouder Hans Elsenaar kon echter geen garanties geven, zo verklaarde hij. ¨We kunnen niet in de toekomst kijken. De A348 is van de provincie en wij weten niet wat de provincie gaat doen.¨ Wel kon hij aan Goossens de enigszins geruststellende mededeling doen dat een ontsluiting een dure oplossing is en daarom minder kans op realisatie zal hebben.

Handtekeningen

Volgens Goossens hebben de plannen van de gemeente grote onrust bij de omwonenden veroorzaakt. ¨Er is meer onrust ontstaan dan men zich kan voorstellen. De bewoners zijn over het algemeen niet meer de jongsten en zijn vaak niet in staat het woord te voeren.¨ Fractievoorzitter Henk van Valburg van de PvdA verklaarde dat het voor zijn partij al langer duidelijk was dat er onvoldoende draagvlak was voor de ontsluiting. ¨Wij vinden het jammer dat in de persverklaring van de gemeente staat dat vier miljoen de belangrijkste reden voor het schrappen van de plannen is. Voor ons is het draagvlak wezenlijk en niet die vier miljoen. Bovendien was het al eerder bekend dat de gemeente moet bezuinigen¨, gaf de oppositieleider het college een veeg uit de pan. De 250 ingezamelde handtekeningen vormden vorige week in de raadszaal de stille getuigen van de ongerustheid van de omwonenden. Wel of geen ontsluiting bij De Beemd, Goossens wilde ze hoe dan ook overhandigen aan het Rhedense gemeentebestuur. ¨De besluitvorming is weliswaar van de baan, maar ik wil graag laten zien hoe het onderwerp heeft geleefd. Namens de bewoners wil ik de leden van het college bedanken voor hun inzicht dat de plannen te veel schade berokkenen¨ En op de vraag van CDA´er Willem Kruithof ´gaat u vannacht nu lekker slapen?´, antwoordde Goossens: ¨Ik ben wat sceptisch geworden en wil niet zomaar alles aannemen. Ik wil eerst een formulering van het besluit op papier zien.¨

 

 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.