Jan van Dorp weer schaakkampioen

VELP – Het kampioenschap van de gemeente Rheden -waarbij Rozendaal mag aanschuiven- is evenals vorig jaar gewonnen door Jan van Dorp. De 17-jarige Velpenaar is lid van De Toren in Arnhem en was, gezien zijn rating, op voorhand opnieuw favoriet. Verrassend tweede werd Harm Boertien van SV Theothorne uit Dieren, en misschien nóg verrassender bereikte Antoni Lebbink uit Rheden de derde plaats. Als huisschaker liet hij dus vele clubschakers achter zich.

Het toernooi is gespeeld op 10 en 17 september met drie ronden rapid per avond. Halverwege stond een trio op kop, helaas moest Karel Huiskamp de tweede avond afhaken wegens ziekte. In de 5e ronde won Jan van Dorp de belangrijke partij tegen zijn op papier sterkste concurrent Wouter Abrahamse, terwijl Antoni Lebbink met Erika Belle remise overeenkwam. Jan kwam daardoor een half punt voor. In de laatste ronde trachtte Koen Maassen van den Brink het hem nog lastig te maken. Er ontstond een (optisch) verraderlijke stelling met een aantal pionnen voor een stuk, die toch weer in het voordeel van Jan van Dorp uitpakte. Geconcentreerd speelde de titelhouder naar de winst. Tegelijkertijd verloren zijn directe belagers Antoni Lebbink en Erika Belle, waardoor er uiteindelijk een vol punt verschil zat tussen nummer 1 en nummer 2. Harm Boertien passeerde door overwinningen in de laatste twee ronden een groot aantal favorieten en werd dus tweede.

Bij de prijsuitreiking gaf Eric de Winter de tweevoudig winnaar mee dat hij nog wel een uitdaging voor hem ziet. Tussen 1953 en 1972 werd Folkert van Gorkum in totaal zeven keer gemeentelijk kampioen. Het is dus nog een hele klus qua aantal titels en gezien in de tijd om dit te evenaren, wellicht kan hij het record breken in 2029 …

Het toernooi telde ditmaal in totaal 25 deelnemers, iets minder dan vorig jaar, wellicht als gevolg van de late vakanties in deze regio. De deelnemers zien in elk geval graag dat het op de agenda blijft. Het werd in 1950 voor het eerst georganiseerd en dit duurde tot in de jaren negentig. Vorig jaar besloot de Velpse Schaakvereniging het ter gelegenheid van haar 75-jarig jubileum weer op te pakken.

Eindstand:
1. Jan van Dorp (Velp, De Toren) 5½ punt uit 6; 2. Harm Boertien (Theothorne) 4½; 3-6. Antoni Lebbink (Rheden, huisschaker), Wouter Abrahamse (Velp, ASV), Koen Maassen van den Brink (Rozendaal, ASV) en Hans van Capelleveen (VSV) 4; 7-8. Erika Belle (VSV) en Eric de Winter (VSV) 3½; 9-13. Karel Huiskamp (VSV), Ko Kooman (Velp, ASV), Theo Koeweiden (Rheden, ASV), Jan van Galen (VSV) en Theo Horstink (RSV) 2½; 14-15. Erwin Velders (VSV) en René Mugie (VSV) 2½; 16-18. Ben de Winter (VSV), Bert Janssen (VSV) en Ton Valen (VSV) 2; 19-24. Leen van Dalen (VSV), Henk ter Horst (VSV), John Putters (RSV), Julius Weitering (RSV), Jo Monincx (Velp, huisschaker) en Els Ferguson (VSV) 1; 25. André van Kleef (VSV) ½.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.