Home / Velp / 50 jaar Velpse bibliotheek

50 jaar Velpse bibliotheek

VELP – De bibliotheek in Velp vierde vrijdag haar vijftigste verjaardag met een gezellige bijeenkomst. Veel trouwe leden kwamen naar het feestje om de medewerkers te feliciteren, maar vooral ook veel oud-medewerkers kwamen naar de bibliotheek om met elkaar oude herinneringen op te halen.

De herinneringen waren ook te zien in de tentoonstelling Velp 50 jaar; deze werd op de jubileumdag geopend door wethouder Harriët Thiemens van de gemeente Rheden. De wethouder feliciteerde de bibliotheek en hoopt dat er over 50 jaar weer een wethouder staat om de bibliotheek te feliciteren met het 100-jarig bestaan. “De bibliotheek heeft een aantal belangrijke functies voor het dorp: leren, lezen en informeren. Daarnaast is de bibliotheek ook cultureel actief, maar er zijn wel nieuwe tijden aangebroken. De samenleving digitaliseert; er wordt minder gelezen. Ook moet de gemeente bezuinigingen. De gemeente wil de functies van de bibliotheek overeind houden en ik wil graag samen met de medewerkers van de bibliotheek kijken hoe we dat gaan doen met minder geld,” licht Thiemens in haar speech toe en knipte vervolgens het lintje door en was de tentoonstelling geopend. De tentoonstelling is nog tot 1 november te bezichtigen.

Vrijdag was het niet alleen feest voor de bieb; alle leden die in 2010 ook 50 zijn geworden of nog moeten worden, werden verrast met een kleine attentie. Mevrouw Paste was ook precies op vrijdag 24 september jarig, maar was niet aanwezig. Onder alle 50-jarigen werd de hoofdprijs verloot. Mevrouw van den Eijnde uit Velp werd de gelukkige winnaar en kreeg een jaar gratis lidmaatschap cadeau. Na de verloting was het tijd om met elkaar, onder het genot van een hapje en drankje, herinneringen op te halen. Het artiestenduo Gigi en Lies zorgde voor de muzikale omlijsting.

De Velpse bibliotheek had in 2009 bijna 5000 leden en in dat jaar bezochten 120.000 bezoekers de bieb. Iets minder dan de helft van de leden is onder de achttien jaar. De ledenadministratie van de beginjaren is helaas verdwenen. Directeur Lianne Busser: “De digitalisering en de automatisering hebben voor veel verandering gezorgd. Toch hebben we nog heel veel trouwe leden die al vanaf het begin hun weg naar deze bibliotheek hebben kunnen vinden.”

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.