Home / Eerbeek / Prima kwaliteit op Eerbeekse Honing en Bijenmarkt

Prima kwaliteit op Eerbeekse Honing en Bijenmarkt

EERBEEK – Vanuit de verte hoorde de bezoeker van de Honing- en Bijenmarkt in Eerbeek al de vrolijke tonen van de Eerbeekse muzikanten van de muziekvereniging Eendracht. Voor de vele bezoekers aan 102e markt een aardige begroeting op de markt die volgens traditie werd gehouden bij De Korenmolen. De bezoekers kwamen al vroeg uit het gehele land om er zeker van te zijn de lekkerste honing te kunnen kopen.

Op een enkel spatje na bleef het droog deze dag met af en toe een nazomers zonnetje. De imkers kregen met hun honing een plaatsje in De Schuure waar de jury de aanvoer met een kritisch oog bekeek. Op verschillende onderdelen werd gekeurd. De imkers moeten er alles aan doen om een 10 te scoren. De honing en de afwerking moet dan ook perfect zijn. Dit lukte toch enkele bijenhouders. De jury was bijzonder tevreden over de aangevoerde honing. De hoeveelheid aangevoerde heidehoning was wat minder dan vorig jaar als gevolg van de koele en natte zomer. Er werd in totaal 940 kg potjes honing aangevoerd en 172 kg raadhoning.
Jaarlijks wordt de Johan van Zadelhoff wisselbeker uitgereikt. Voorzitter Ton Fleur maakte bij de opening rond elf uur de eerste prijzen bekend. Tot hun verrassing wonnen Cees en Wil van Holland uit Renswoude de grote beker voor hun heideraathoning. De eerste prijs voor beste raathoning was voor G. Extercate. De eerste prijs voor de vloeibare honing was een gedeelde prijs voor J.A. Zwierink en het duo G. Ponne en S. Heere.
Meteen na de opening was er een ware run op de honing. Menigeen wil er van verzekerd zijn de heerlijkste honing te kopen. Vooral de heidehoning was bijzonder in trek. Tegen de middag was alles uitverkocht.

Bij de Korenmolen staat ook een bijenstal. Wim Smallengoor uit Klarenbeek vertelde de bezoekers daar interessante bijzonderheden over het werkzame leven van de bijen. De imker maakte zich nogal zorgen over de oprukkende ziekten onder de bijenvolken. Ook loopt het aantal imkers terug. De jongeren zijn maar matig te interesseren voor deze hobby.
Buiten op het terrein bij het restaurant was door het bestuur van Eensgezindheid weer een gevarieerde markt opgezet. Het publiek kon zich hier een tijd prima vermaken. Naast vele imkersartikelen en voorlichting waren er ook aanverwante organisaties present als Het Gelders Landschap, Stichting Natuur Anders en de vereniging Het Edelhert.
Voor menigeen was de kraam van de Noordelijke Pomologische Vereniging bijzonder interessant. Bezoekers konden meegebrachte appels of peren door een deskundige van deze vereniging laten determineren. Hier was vele animo voor. De vertegenwoordiger kon veel vertellen over de rassen. De bekende Elstar appel blijkt al in diverse variëteiten gekweekt te worden. Helaas hebben de fruittelers veel last van de vogels die de appels aanpikken.
Op deze markt probeerden ook verenigingen hun kas te spekken. De Plattelandsvrouwen Vrouwen van Nu verkochten bloemstukjes, de Hallse Zangvereniging bakte duizenden oliebollen en vonden allemaal gretig aftrek. Ook de dames van de stichting Wijnand Hacfort verkochten jam en andere kasteelprodukten.
Een extraatje voor de bezoekers van de bijenmarkt was dat zij ook een kijkje konden nemen in de historische oliemolen van De Korenmolen waar nog altijd met grote maalstenen koren wordt geplet door aandrijving van het waterrad. De molen bestaat 150 jaar. Gids Ben van Os vertelde aan de bezoekers uitvoerig over de werking van de molen.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.