Brummen doet beroep op zelfstandigheid burgers

BRUMMEN – Onder het motto ‘Minder overheid, meer burgers’ presenteren Burgemeester en Wethouders van Brummen het nieuwe collegeakkoord. Burgers krijgen hiermee meer verantwoordelijkheden voor hun eigen woonomgeving.

“We hebben het vertrouwen dat de samenleving meer kan dan zij de afgelopen jaren mocht doen”, verklaart wethouder Bart Elbers. “Veel taken worden door de gemeente uitgevoerd, maar kunnen ook door inwoners worden opgepakt.” In het collegeakkoord wordt met behulp van de zogenaamde ‘verantwoordelijkheidsladder’ uitgelegd welke taken in de toekomst door de gemeente aan de burgers wordt overgedragen. “Kort gezegd komt het erop neer dat als een taak door een individu of groep kan worden opgepakt, het geen taak voor de gemeente is”, aldus Elbers. “We realiseren ons dat dit een flinke koerswijziging is, waar we de tijd voor moeten nemen. De gemeente zal dan ook helpen bij het oppakken van deze taken en deze faciliteren.”
Elbers verwacht dat de samenleving deze nieuwe taken wel op zal pakken: “Inwoners kunnen zo zelf richting geven aan bijvoorbeeld de inrichting van hun woonomgeving.” Als voorbeeld noemt hij de inrichting van het gemeentelijk groen. “We krijgen regelmatig vragen van mensen over de groenstrook voor de deur. De één wil liever gras, een ander struiken. In samenspraak kan de buurt de invulling bepalen en het onderhoud op zich nemen.”
Brummen start met een pilot in park ’t Goor. Omwonenden, beheerder van het dierenpark en de school gaan samen het onderhoud van het park op zich nemen, de gemeente trekt zich hier langzaamaan terug. “Voor het onderhoud van rotondes willen we bedrijven vragen. Zij kunnen de rotonde dan inrichten en een reclamebord plaatsen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, want dat bespaart de gemeente ook weer geld.”
Het collegeakkoord wordt op 7 oktober besproken in het forum.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.