Provinciale Staten spreken over spoor

ARNHEM – Op initiatief van het CDA zullen Provinciale Staten woensdag 29 september debatteren over de gevolgen van het Programma Hoogfrequent Spoor voor delen van Gelderland en Overijssel. Het CDA zal tijdens de vergadering een motie indienen, waarin de Staten uitspreken, dat de kabinetsplannen in de huidige vorm niet acceptabel zijn. Ook in de Staten van Overijssel zal de CDA-fractie daar om een identieke uitspraak vragen.

Vorig jaar december hebben de Staten van Gelderland bij motie uitgesproken, dat de kabinetsplannen niet mogen leiden tot een verslechtering van het leefmilieu langs de IJssellijn en dat bij een eventuele verhoging van het aantal goederentreinen er allerlei compenserende maatregelen nodig zullen zijn om de geluidsoverlast en de problemen veroorzaakt door trillingen binnen de perken te houden. De Staten willen dat er eerder sprake moet zijn van een verbetering van de huidige situatie. Eigenlijk zijn alleen via andere oplossingen, zoals een nieuw tracé, de plannen van het kabinet uitvoerbaar. Daarom moet er ook een onderzoek naar de Noordtak komen, zoals onder meer het CDA dit voorjaar al bepleit heeft.

De Staten van Gelderland willen via een motie de Tweede Kamer aanspreken op zijn verantwoordelijk om een besluit te nemen, waarbij de lasten niet eenzijdig in het Oosten van Nederland terecht komen en daarom zijn de huidige plannen niet aanvaardbaar. Het ziet er naar uit, dat de motie op een brede steun kan rekenen.
Ook in Provinciale Staten van Overijssel komen de plannen aan de orde en het is de bedoeling dat beide staten exact dezelfde motie aannemen, zodat er een sterk en eensluidend geluid naar Den Haag gaat.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.