Apeldoorn verwacht na presentatie rijksbegroting zwaar weer

APELDOORN – “Het demissionaire kabinet stapelt korting op korting richting de gemeenten. Het werk van gemeenten komt daardoor onvermijdelijk onder druk te staan. Wij zullen echt moeten gaan kiezen. Een kaasschaaf alleen is niet voldoende.” Apeldoorns Wethouder Spoelstra constateert, na eerste lezing, dat gemeenten ondermeer op de terreinen van werk, zorg en inburgering, stevig moeten inleveren.

De wethouder Financiën verwacht verder dat de versoberingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en andere kortingen in de zorg gaan zorgen voor een groter beroep op de bijzondere bijstand en op welzijnsvoorzieningen. Verder maken de kortingen op re-integratie het voor gemeenten moeilijk om mensen uit de bijstand naar werk te begeleiden. De problemen worden nog eens vergroot doordat gemeenten miljoenen te weinig ontvangen voor het betalen van alle uitkeringen.

Spoelsta wijst er op dat de rijksbezuinigingen boven op de aanzienlijke bezuinigingen komen waar de gemeenten zelf al voor staan. “Hierdoor moeten op lokaal niveau keuzes worden gemaakt die ingrijpende consequenties hebben voor de inwoners”. Geluk bij een ongeluk is volgens Spoelstra dat het gemeentefonds in 2011 op het in 2009 afgesproken niveau blijft. “Wij krijgen echter minder vergoeding voor de uitvoering van landelijke regelingen. Bovendien hebben gemeenten zelf ook te maken met teruglopende eigen inkomsten en hogere uitgaven. Daar maak ik mij toch wel zorgen over. Daarbij komt dat ook de algemene uitkering uit het gemeentefonds met ingang van 2012 onder druk komt te staan”.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.