Ook Zevenaar merkt de gevolgen van recessie

ZEVENAAR – Een verwacht resultaat van ruim 1 miljoen negatief. Dat laat de tussenbalans zien van de lopende begroting (2010) in Zevenaar. Dit wordt vooral veroorzaakt door minder inkomsten uit de leges voor bouwvergunningen. Een direct gevolg van de economische recessie.

De tussenbalans staat in de zogeheten Programma uitvoeringsrapportage. Deze rapportage beschrijft de voortgang en bijsturing van de activiteiten en projecten die in de begroting van 2010 zijn opgenomen. Ook de financiële stand van zaken komt hierin aan de orde.

Uit die rapportage blijkt dat de meeste activiteiten en projecten in overeenstemming met de voornemens worden uitgevoerd. Wel laten de financiën een belangrijke afwijking zien ten opzichte van de begroting.
Er werd een voordelig resultaat over 2010 verwacht van 364.000. Nu blijkt dat, na het verwerken van mee- en tegenvallers, er rekening moet worden gehouden met een nadelig bedrag van 1.402.000. Dit betekent dat het bijgestelde verwachte resultaat over 2010 uitkomt op 1.038.000 nadelig.

De grootste tegenvaller (ruim 1 miljoen) is de legesopbrengst van bouwvergunningen. Dit heeft een directe relatie met de economische recessie, namelijk een behoorlijke daling van het aantal woningen dat wordt gebouwd. De aard en het karakter van de in 2010 ingediende bouwaanvragen is vanwege de recessie ook anders: er zijn minder grote bouwplannen en meer kleinere plannen. Dit betekent een forse daling van de bouwkosten waarop de leges zijn gebaseerd en dus een lagere legesopbrengst.

Verder vallen de personeelslasten hoger uit (625.000). Dat komt doordat in 2010 een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren van kracht is geworden, er (wettelijke) kosten zijn van voormalig personeel en wachtgelden. Doordat enkele grote investeringen wat zijn opgeschoven is de gemeente daar dit jaar minder geld aan kwijt (ruim 800.000).

Door het ingezette bezuinigingstraject heeft het college inmiddels maatregelen genomen om het nadelige resultaat om te buigen. Die bezuinigingsvoorstellen worden zeer binnenkort bekend gemaakt door het college.

De gemeenteraad behandelt de Programma uitvoeringsrapportage in de openbare vergadering van 27 oktober 2010. Deze begint om 19.30 uur.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.