Home / Lathum / Kabinetorgelconcert met een première

Kabinetorgelconcert met een première

LATHUM – Op vrijdag 17 september werd het seizoen 2010-2011 van de stichting Vrienden Van de Lathumse kerk (VVLK) geopend met het traditionele kabinetorgelconcert, ditmaal bijgewoond door zowel de huidige als de oud-wethouder van cultuur van de gemeente Zevenaar. Het kabinetorgelconcert in Lathum is identiek aan het tot volle glorie laten komen van het Keermanorgel (uit 1737) door organist Piet Cnossen. Het werd een avond voor de fijnproevers. Aangezien het optreden ook het begin van het vijfde lustrum van de VVLK was, werden de bezoekers door Piet Cnossen vergast op een fraai programma. Voor de pauze werden via werken van Nederlandse componisten zoals van Sweelinck, van Blankenburg, Pool en Matter de geschiedenis van vier eeuwen orgelmuziek ten gehore gebracht. Door organist Cnossen werd bij de werken een uitleg gegeven die door velen als verrijkend werd ervaren. Vooral het laatste werk voor de pauze, ‘10 aphorismen’ van Bert Matter en de organist van de Walburgiskerk in Zutphen, tevens leermeester van Piet Cnossen, werd voor de eerste maal op kabinetorgel uitgevoerd. Een premiere voor Lathum! De klankzetting daarbij werd op meesterlijke wijze vertolkt! De premiere paste precies in het adagium van de VVLK: “Niet alledaags!” Na de pauze voerde Piet Cnossen de bezoekers door drie eeuwen Engelse orgelmuziek met werken (voluntaries) van onder meer Purcell en Haendel, waarbij tot slot het volkslied ‘God save the King’ werd gespeeld, een koraal met vijf variaties. Aan het eind van de avond was een luid en langdurig applaus de terechte beloning voor het optreden van organist Piet Cnossen.
 

Lees ook

Verkoop oliebollen en appelflappen voor Lathumse kerk

LATHUM – Tussen Kerst en Oud en Nieuw worden in Lathum weer volop oliebollen en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.