Home / Eerbeek / Oliemolen anderhalve eeuw

Oliemolen anderhalve eeuw

EERBEEK – De Eerbeekse Oliemolen staat dit jaar precies 150 jaar op de huidige plek naast Grand Café De Korenmolen aan de Kanaalweg in Eerbeek. Dit feit krijgt extra aandacht tijdens de jaarlijkse bijenmarkt, zaterdag rondom De Korenmolen. Die dag is er volop water en iedereen kan dan tussen 11.00 en 17.00 uur de enige nog werkende bovenslag oliemolen in ons land zien draaien. Door de deskundige uitleg over de werking van de molen kan men het hele proces van het olieslaan volgen.
Sinds de restauratie van de molen eind 2007 hebben al vele honderden mensen een bezoek aan de molen gebracht. Niet alleen inwoners van de gemeente Brummen, maar belangstellenden uit de regio en vele toeristen hebben het proces van het pletten van het zaad, her verwarmen daarvan en tenslotte het oliepersen gevolgd. Hierbij zorgen de imposante 4000 kg wegende molenstenen en het daadwerkelijke persen voor het decor zodat men weer helemaal de sfeer van vroeger proeft.
Tijdens de bijenmarkt kan men in de oliemolen een gokje wagen door het juiste gewicht van de inhoud van een met lijnzaad gevulde vaas te raden. Degene die het juiste gewicht raadt of er het dichtste bijzit, ontvangt een bon voor een geheel verzorgd diner voor twee personen van Grand Café De Korenmolen.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.