Toename fietsendiefstal op Rhedense stations

  DE STEEG – In de gemeente Rheden worden steeds meer fietsen gestolen. Dit zei districtschef van het politiekorps Arnhem-Veluwezoom Ruud Staijen vorige week tijdens een bijeenkomst van de Rhedense gemeenteraad.

  Vooral het gebied rondom de NS-stations in Dieren en Velp is een geliefd werkterrein van fietsendieven. Ook in de Hoofdstraat in Velp worden geregeld fietsen gestolen. Vorig jaar werden er in de gemeente Rheden 316 fietsen ontvreemd. Staijen verwacht dat de cijfers dit jaar nog hoger uit zullen vallen. Bij de cijfers moet worden opgemerkt dat alleen de diefstallen waarvan aangifte is gedaan, zijn geregistreerd. ¨Ongeveer dertig procent van de slachtoffers van een fietsendiefstal doet aangifte¨, legt Staijen uit. De districtschef raadt aan om een diefstal altijd te melden bij de politie. ¨Als we een mogelijke fietsendief aanhouden en er is geen aangifte gedaan, dan blijft de fiets bij de dief. Als agent kunt je dan niets beginnen en dat doet pijn aan ons politiehart.¨ Gerrit Jochemsen van Gemeentebelangen vroeg of de beperkte opening van de politiebureaus niet heeft geleid tot minder aangiften van fietsendiefstal. Volgens Staijen is het van belang dat wijkagenten niet achter het bureau zitten, maar juist de straat op gaan. ¨We attenderen mensen er op dat ze ook via internet aangifte kunnen doen.¨

  De politie wil de toename van fietsendiefstallen rond de stations samen met spoorwegbeheerder Prorail en de gemeente aanpakken. ¨Met simpele aanpassingen is er al winst te boeken. Denk bijvoorbeeld aan verlichting en aan beter toezicht¨, sprak Staijen tot de raadsleden. Volgens burgemeester Petra van Wingerden zijn er onlangs nog extra fietskluizen bij de stations geplaatst. Verder zou Prorail plannen hebben om de stations met camera´s te bewaken. De politie is in de gemeente Rheden en omgeving met het landelijke project Tegenwind gestart. ¨Als we iemand op een opvallende fiets zien rijden, bijvoorbeeld een grote man op een kleine damesfiets, houden we deze persoon aan. Vervolgens kijken we aan de hand van het framenummer of de fiets als gestolen geregistreerd staat. Maar dan moet er dus wel aangifte zijn gedaan.¨

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.