Lokale omroepen wedijveren in raadszaal om zendmachtiging

DE STEEG – De Rhedense gemeenteraadsleden kiezen eind deze maand welke lokale omroep wat hen betreft de komende vijf jaar mag uitzenden in de gemeente Rheden. Het Commissariaat voor de Media beslist binnenkort mede op basis van dit advies welke omroep daadwerkelijk de zendmachtiging in handen krijgt.

Voorlopig staat het 1-1 tussen RTV Veluwezoom en M-FM. Koos het college van Rozendaal onlangs voor RTV Veluwezoom, het college van Rheden koos twee weken geleden voor M-FM. Hoewel beide omroepen aan de Mediawet voldoen, is M-FM volgens het Rhedens college het ´meest lokale initiatief´. Zowel M-FM als RTV Veluwezoom probeerde vorige week tijdens een raadsavond de Rhedense fracties te verleiden voor hún omroep te kiezen. Saillant detail in de strijd om de zendmachtiging is dat op één na alle vrijwilligers van M-FM eerder dit jaar na een conflict met het bestuur zijn verhuisd naar RTV Veluwezoom. Deze laatste omroep is momenteel al actief in de gemeente Brummen en wil het uitzendgebied uitbreiden naar de gemeenten Rheden en Rozendaal. De bonje tussen het bestuur van M-FM en de naar RTV Veluwezoom vertrokken vrijwilligers hing vorige week als een donker deken boven de raadszaal.

¨Wij zijn opgestapt bij M-FM omdat er een onwerkbare situatie was ontstaan¨, sprak Thea Bremer namens de ex-M-FM´ers tegenover de raadsleden. ¨We zijn met pijn in het hart vertrokken en willen dolgraag aan de slag bij RTV Veluwezoom.¨ Bremer maakte de raad duidelijk dat de vrijwilligers destijds bij M-FM een hoogstaand journalistiek product brachten. ¨De inwoners konden niet meer om ons heen, maar we zien in het voorstel van het college niets terug van onze inzet. De keuze van het college is een klap in ons gezicht.¨ Volgens Bremer krijgt de gemeente via RTV Veluwezoom alle programma´s terug die in het verleden zijn gemaakt op M-FM. ¨Wij kennen de gemeente op ons duimpje, terwijl het nieuwe M-FM zich nog maar moet bewijzen.¨

Kloof

Dick Jurriëns van Gemeentebelangen wilde weten waarom het bestuur en de vrijwilligers van M-FM niet hebben gepoogd een herstart te maken. Volgens Bremer was de gapende kloof tussen beide partijen al onoverbrugbaar groot. ¨De vrijwilligers hadden geen vertrouwen meer in het bestuur, de maat was gewoon vol.¨ Volgens Jan Plasman, voorzitter van RTV Veluwezoom, snijdt het mes door de komst van de oud-M-FM´ers naar zijn omroep aan twee kanten. ¨De gemeenten Rheden en Rozendaal krijgen de programma´s terug die ze gewend waren en wij kunnen gebruik maken van de kennis van deze vrijwilligers.¨ Eén van de redenen voor het college om voor M-FM te kiezen is het tegengaan van kapitaalvernietiging. ¨Wij zijn bereid de bestaande apparatuur van M-FM over te nemen¨, aldus Plasman.

Theo de Haan van de Micro Omroep Stichting, waar M-FM deel van uit maakt, sprak van een ´moeilijke tijd´ door het conflict met de vrijwilligers. ¨Wij hebben als bestuur meerdere pogingen ondernomen om het probleem op te lossen. Onze deur staat nog altijd open voor iedere ex-vrijwilliger.¨ Volgens De Haan heeft het huidige team keihard gewerkt om het oude niveau van de zender terug te krijgen. ¨We zijn ons er van bewust dat het nog niet optimaal is, maar we hebben draagvlak gewonnen bij bedrijven en inwoners.¨ Ook heeft M-FM volgens De Haan veel lokale initiatieven ontplooid, zoals de Velpse versie van de talentenjacht Idols. ¨We kunnen snel en adequaat op de ontwikkelingen binnen de gemeente reageren, want we zenden zeven dagen per week 24 uur per dag uit.¨

Vrijwilligers

Vanuit de PvdA-fractie kwam de vraag waarom het de laatste maanden zo stil is op de zender. ¨Ik hoor nooit meer gemaakte radioprogramma´s¨, zei Heleen Denie. ¨Ook jullie website is stil¨, vulde Magda Rook van de Groep Pieper-Rook haar aan. Volgens De Haan heeft de wethouder met eigen ogen kunnen zien dat er goede programma´s worden gemaakt. ¨En aan de website wordt gewerkt, die moet eind volgende maand gereed zijn.¨ Twijfel over het aantal vrijwilligers is volgens De Haan evenmin nodig. ¨We hebben mensen die in de studio zijn en die u kunt aanspreken.¨ Eind deze maand wordt duidelijk welke omroep de Rhedense raadsleden voor zich heeft weten te winnen. Vervolgens beslist het Commissariaat voor de Media wie de tweestrijd om de zendmachtiging beloond ziet met een plek in de ether.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.