Boeiende natuurmarkt bij Loenen Buiten Gewoon

LOENEN – Zoals veel evenementen op Monumentendag, had het IVN afdeling Eerbeek en omstreken zondag bij haar groots opgezette jubileumactiviteit Loenen Buiten Gewoon last van het aanhoudende druilerige weer. De publieke belangstelling was daarom maar matig. Toch kregen de kramen op de Groote Modderkolk nog een flink aantal bezoekers die veel belangstelling toonden voor alles wat met de natuur te maken heeft.

Het IVN Nederland bestaat 50 jaar. De afdeling Eerbeek en Omstreken wilde hieraan ook een bijdrage leveren en kreeg hierbij de medewerking van de Zorgboerderij De Groote Modderkolk van Natuurmonumenten en de Loenense kerken. Vele maanden aan voorbereiding ging hieraan vooraf. Een reeks van activiteiten werd opgezet. Doordat in de boomgaard tenten waren opgezet kon jong en oud hier toch bezig worden gehouden.
Scouting Loenen was aanwezig met een stand waar brood werd gebakken en soep gekookt. De jeugd kon aan de slag met het pluizen van uilenbraakballen. De jongens vonden het prachtig om alles te bekijken. De maden in de ballen vonden zij minder. Botjes van een muis was duidelijk herkenbaar.

IVN-ers hielp de jeugd ook met het timmeren van nestkastjes. De jongens en meisjes vonden het prachtig om met hamer en spijkers aan de slag te gaan en een kastje gereed te maken.
Het IVN gaf met enkele kramen voorlichting over haar vele activiteiten met wandelingen en lezingen. De Imkersvereniging Eengezindheid mocht bij deze natuurmarkt niet ontbreken. De bezembinder en strovlechter lieten hun oude ambacht zien. Interessant vonden de bezoekers de graankraam van Irene Brink waar ieder kon zien welke soorten graan in Nederland worden verbouwd. De graansoort Spelt is weer sterk in opgang.
Voor de jeugd was ook veel te doen. In de potstal was het oudste lid Wim Biezeman aanwezig bij een tweetal (kunst)koeien waar de jeugd kon leren melken. De 80-jarige IVN-er verbaasde zich er over hoe weinig de jeugd weet van de herkomst van het voedsel. Volgens de jeugd komt de melk gewoon uit de koelkast.
Door het slechte weer moesten sommige onderdelen van het programma worden afgelast. Het regenachtige weer nodigde wel uit voor een rondleiding door de (juist gerestaureerde) Protestantse kerk waar men ook kon luisteren naar orgelconcerten en de toren beklimmen. Ook de Rooms Katholieke kerk was open gesteld. In de natuurtuin Harmanahof bleven de activiteiten door de regen ook beperkt. Droog zat men ook in de paardentram die door het centrum van Loenen reed.
De jeugd kon meedoen met een fotowedstrijd over insecten en spinnen. Gerard Nijhof kon zondagmiddag aan Evelien Zijlstra de eerste prijs (digitale camera) aanbieden voor haar mooie vlinderfoto.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.